A brent nyersolaj határidős ára 4,2 százalékkal, 112,48 dollárra emelkedett. A felszökő olajárak tartósan magas inflációval és alacsony gazdasági növekedéssel fenyegetik az Egyesült Államokat és Európát, mivel a gáz- és energiaárak felemésztik a háztartások más árukra és szolgáltatásokra szánt kiadásait.
A piacok fő mozgatórugója az elkövetkező napokban, sőt talán hetekben is az ukrajnai konfliktus – mondta a Wall Street Journalnak Carsten Brzeski, az ING Groep makrokutatásainak globális vezetője. Hozzátéve: néhány ellátási lánc végleg megszakadhatott, s ezért az energiaárak akkor is tartósan magasak maradhatnak, ha befejeződik az ukrajnai háború. Különösen, hogy Európa energiaellátása erősen függ az orosz szállításoktól, s Németország eddig a földgáz kétharmadát Oroszországban vásárolta. A befektetők arra számítanak, hogy a függés leépítése még hosszú évekig támaszthatja az európai energiaárakat.  

Németország a hétvégén fontos lépést tett, hogy megnyissa piacát a katari cseppfolyósított gáz előtt. Évekig tartó bizonytalanság után, amely meggátolta a katari LNG-eladásokat, a német gazdasági miniszer, Robert Habeck vasárnap egy dohai megbeszélést követően úgy nyilatkozott: kormánya két LNG-terminál gyorsított fejlesztésébe kezd, hogy ezzel is csökkentsék az orosz gáztól való függőségüket. A beszámoló alapján a két ország a piaci szereplőkre bízza a hosszú távú megállapodások kidolgozását.

Fotó: Shutterstock