Rendkívüli ülést tartott hétvégén a feltörekvő piacok iránt elkötelezett, Londonban és Buenos Airesben is irodát fenntartó amerikai Gramercy Funds befektetési csapata. Azt tárgyalták, hogy miként alakítsák át a befektetési alap portfólióját az orosz–ukrán háború nyomán előállt helyzetben.

A Gramercy alapítója, Robert Koenigsberger a Wall Street Journalnak elmondta, hogy 

az egyik ötlet, amelyet a cég fontolóra vett, az ukrán államkötvények vásárlása volt. 

A cég azért képes most vásárolni, mert körülbelül egy hónappal ezelőtt kitárazta az összes orosz és ukrán kötvényét. Koenigsberger szerint Ukrajna valószínűleg valamilyen formában független marad a háború után, s hatalmas pénzügyi támogatást remélhet Európától és az Egyesült Államoktól. Ugyanakkor nagy a bizonytalanság, ezért nem szabad túl gyorsan vásárolni – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Ukrajna folyamatosan fizeti a kamatokat az állampapírjai után, új kötvényeket bocsát ki, s határozottan kommunikálja, hogy a jövőben is törleszti az adósságát. Ennek ellenére zuhan az ukrán kötvénypiac, ahogy az orosz hadsereg előrenyomul. 

A dollárban denominált ukrán referencia-államkötvény árfolyama 1 dollár közeléből 22 centre zuhant az elmúlt hetekben.  

Más feltörekvő piacokra szakosodott amerikai alapkezelők is úgy nyilatkoztak a Wall Street Journalnak, hogy „itt az ideje, hogy elkezdjünk ukrán kötvényeket vásárolni, bár sok ügyfél vonakodik, nem szívesen szállnak be egy ilyen kockázatos üzletbe, mert attól tartanak, hogy Ukrajna beolvad Oroszországba”. 

Az orosz adósságpapírok vásárlásával jelenleg nem foglalkoznak 

– jelezte a Gramercy alapítója, hozzátéve, hogy tudomása szerint más amerikai alapkezelők a porba hullott orosz kötvényekért is képesek lehajolni. 

A dollárban denominált orosz államkötvényeket március 2-án 17 cent körül jegyezték, szemben az előző heti 95-tel. Ez jóval alacsonyabb ár, mint amit a befektetők valószínűleg kapnának az orosz államadósság szanálása esetén. Vagyis érdemes lehet vásárolni, még akkor is, ha Oroszország nem teljesít, vagy hosszú évekig elhúzódik a visszafizetés. 

Érdekes módon, az amerikai tőzsdei lapnak nyilatkozó egyik alapkezelő szerint az orosz kötvényeket nem könnyű megtalálni a piacon. Hiába keresték, csak 5 millió dollárnyit tudtak az elmúlt napokban felvásárolni. Annak ellenére is, hogy számos nyugdíjalap, biztosító és pénzkezelő igyekszik eldobni az orosz kötvényeit. Ám a kereskedés gyakorlatilag leállt, miután a nyugati szankciók levágták a Oroszországot a globális bankrendszerről. Pedig az Oroszország ellen eddig hozott szankciók nem tiltják a már meglévő orosz államadósság kereskedelmét, csak az újabb papírok kibocsátásában való részvételt, jegyzést.