Jó esély volt rá, hogy ezúttal ne emelkedjék a 6,15 százalékos egyhetes betéti kamatszint, mivel a forint erősödni tudott az elmúlt néhány napban, s a nemzetközi pénzpiaci feszültségek is csökkentek. A forintpiac hetek óta érzékeli az MNB elkötelezettségét. Ugyanakkor a múlt heti döntés után Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt nyilatkozta, hogy az alapkamat zárkózik majd fel az egyhetes betét kamatához.

Fotó: Shutterstock

Szerdán az euró-forint a 370 forintos támasz letörését követően a 365-ös szintet vette célba. A csütörtöki döntést követően azonban a forint gyenge irányába mozgott a kurzus, s 368 fölé emelkedett. 

A Bloomberg-konszenzus még szerdán is 30 bázispontos emelés volt, s bár ezt csütörtökre törölték, de a külföldi befektetők körében mégis csalódást kelthetett emiatt a kamatdöntés, ezzel magyarázható a forintgyengülés– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az Equilor tartást várt. 

A BUX közel 300 pontos pozitív réssel, 46 ezer pont felett nyitott csütörtökön, majd az MNB-döntés után lefelé csúszott. Az OTP szerdán visszaesett a 12 500 és 13 000 forint közötti sávba. A csütörtöki napot azonban másfél százalékos pluszban, 12 820 közelében kezdte, s a 13 ezer forintos lélektani szintet tesztelte.   

Egy héttel ezelőtt 30 bázisponttal, 6,15 százalékra növelte az egyhetes betéti kamatot a jegybank. Az effektív kamat immár november óta jóval magasabb, mint a jelenleg 4,4 százalékon álló  

Múlt kedden emelte a jegybank az alapkamatot 100 bázisponttal, 4,4 százalékra. Ennél is izgalmasabb volt a kamatfolyosó kiszélesítése, amivel az egyhetes emelésének csináltak helyet a jegybankárok. 

A kamatfolyosó padlóját az alapkamat adja, ami 4,4 százalék. Míg a plafont az egynapos, valamint az egyhetes fedezett kamata képezi, amit három héttel ezelőtt 100 bázisponttal, 6,4 százalékra, egy héttel ezelőtt pedig további 100 bázispontos emeléssel, immár 7,4-re toltak fel. 

Bár korábban volt olyan jelzés az MNB részéről, hogy az egyhetes betét kamatát adott esetben akár a kamatfolyosón túlra is emelhetik, de ez az elemzők szerint nem valószínű, mert ezzel elveszne az arbitrázs lehetőség a betéti és a hitelkamatok között.

A bankok, melyeket egyelőre likviditásbőség jellemez, tovább tartanak a piacvesztéstől, nem követik teljes mértékben a jegybankot, de hosszabb távon a hitelkamatok meglódulása várható. 

Kora délután érkezik a cseh jegybank kamatdöntése, amely még okozhat kilengéseket a régiós devizák árfolyamaiban. Az elemzők arra számítanak, hogy a CNB fél százalékponttal 5 százalékra emeli irányadó kamatát. 

A figyelem emellett az energiapiacra irányul, amelyen ma nagy sürgés-forgás várható, és lehetnek hatásai a devizapiacokra is. Többek közt Moszkva ma jelenti be, miképp megvalósítható Vlagyimir Putyin elnök múlt héten bejelentett terve arról, hogy az oroszokra szankciót kivető országoknak - köztük az tagjainak -a jövőben rubelben kell fizetnie az orosz energiáért.