A Nikkei japán üzleti lap forrásai szerint az ukrajnai háború és a világszerte tomboló miatt az információtechnológiai eszközök kereslete mérséklődött, az ellátási láncok felszakadozása pedig eleve megnehezítette a gyártók dolgát, a folyamatos szállításokat. Erre reagálva az Apple azt tervezi, hogy nagyjából 20 százalékkal csökkenti fapados modellje, az iPhone SE megrendeléseit, azaz 2-3 millió okostelefonnal kevesebbet gyártat le távol-keleti partnereivel.

Fotó: AFP

A lépés amiatt is érdekes, mert az iPhone SE-t, annak 5G-s változatát épp e hónapban dobták a piacra, s ez a valaha volt legolcsóbb iPhone modell, amellyel az Apple a feltörekvő kínai riválisoktól akar felhasználókat „elorozni”, elsősorban a feltörekvő piacokon. A Counterpoint Research adatai szerint a korábbi iPhone SE modell 12 százalékos részesedést hasított ki az Apple okostelefon-eladási bevételeiből. Az Apple a beszállítóitól egyébként a korábban tervezettnél pár millió darabbal kevesebbet rendelt az iPhone 13-as modellcsalád készülékeiből, de ezt nem a kereslet csökkenésével, hanem egyszerű szezonális okokkal indokolta.

Az AirPods vezeték nélküli fülhallgatóknál más a helyzet, az eleve nagyon drága tartozékok gyengébben fogynak a kelleténél, az eszköz langyos piaci fogadtatásban részesült. A magas raktárkészletek miatt 2022-ben több mint tízmillió AirPodsszal kevesebbet igényel a piac. A társaság ennél az eszköznél nem közölt konkrét tervszámot, így nem lehet tudni, mihez képest csökkentették a megrendeléseiket.