Az orosz-ukrán tűzszünet és a háborús felek közötti tárgyalások következtében hurráoptimizmus uralkodott szerdán az európai tőzsdéken. 

A nyugat-európai indexek közül a frankfurti DAX vitte a prímet hét százalékos ralival, de Párizsban és Milánóban is bő hat százalékkal pattantak fel az indexek. Londonban szerényebb, két és fél százalékos pluszban zárt az FTSE 100.

Folytatódott a kedden indult korrekció a pesti tőzsdén is, a BUX a szárnyaló OTP hathatós segítségével újabb 3,3 százalékot erősödve 42 901 ponton fejezte be a napot.

Fotó: BÉT / BÉT

Az első számú hazai bankpapír 8,9 százalékot menetelt, és 20 forint híján egészen 12 ezer forintig jutott. A többi blue chip mérsékeltebb eredményt tudhat maga mögött. 

A Richter 1,75 százalékkal 6990 forintra, a Mol részvényei pedig 0,2 százalékkal 2644 forintra kapaszkodtak fel. A Magyar Telekom piacán viszont az eladók kerültek lépéselőnybe, a kurzus így 1,1 százalékkal 399 forintra ereszkedett.

A BUX-kosárban felülteljesítő volt a PannErgy és az ANY Biztonsági Nyomda is 5,2, illetve 4,8 százalékos erősödéssel, az 1,2 százalékkal csökkenő Waberer's pedig alulról lógott ki a mezőnyből.

Remekelt a hét közepén a forint is. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 2,4, a dollárhoz képest pedig 3,9 százalékot javított a tőzsdezárásig. A közös európai pénzt ekkor 377,5 forinton jegyezték, míg egy dollárért 341,2 forintot kértek a devizapiacon.