Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon, a frank és a dollár új csúcsra erősödött. Noha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megemelte az egyhetes mértékét, ennek a hatása péntekre elpárolgott, így az euró árfolyama 382 forint körül mozog.

Fotó: Shutterstock

A svájci frank őrzi globális menedékeszköz státuszát, jegyzése közelíti a 378 forintot és hasonló a helyzet a dollár esetében is, ami a 347 forintos szintet ostromolja. Ez mind a két eszköz esetében történelmi csúcsot jelent.

Az orosz-ukrán háborúhoz közelebbi, a konfliktusnak jobban kitett euró gyengült a dollárhoz képest: péntek reggel 1,1028 dolláron állt a csütörtök esti 1,1048 dollár után.

A régiós devizák is hasonló pályán vannak, így a lengyel zloty is zuhan az euróval szemben, az év eleje óta több mint 6 százalékot gyengült, a dollárral szemben szintén mélyrepülésben lévő európai fizetőeszközhöz képest, így lassan 5 zloty-t kell adni egy euróért. Míg a cseh korona közel 4 százalékot gyengült az euróhoz képest az év kezdete óta, közelítve ahhoz a szinthez, amikor 26 koronát kell adni a közös valutáért.