Szokatlanul nagyot, 75 bázispontot emelt az egyhetes betét kamatán a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az effektív kamat új mértéke 5,35 százalék lett – derült ki az MNB adataiból. 

Fotó: Shutterstock

Az emelésre ugyan többször is utalt már a jegybank az elmúlt napokban, a mértéke mégis meglepetést okozhatott a piacoknak. 

A forint gyakorlatilag hullámvasúton ült az elmúlt napokban, előbb történelmi magasságba, 382-es szint fölé nőtt az euróval szembeni jegyzése, onnan visszakorrigált 377 alá is, majd ismét kilőtt az árfolyama. A magyar fizetőeszköznek erről szólt eddig az orosz–ukrán háború. Csütörtök reggel, az egyhetes betét kamatának meghatározásakor ismét felfelé emelkedett az árfolyam. 9 óra körül újra 380 forint körüli összegbe került egy euró. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke már a legutóbbi kamatdöntő ülés utáni háttérbeszélgetésen is elmondta, noha az eddigi terv az volt, hogy a két eszközt, az alapkamatot és az egyhetes betét kamatát még az év első felében összezárják, amennyiben szükségesnek látja a jegybank, akkor ettől eltérhet. Most éppen ez történt. 

Ekkora mértékben ugyanis még sosem emelték az egyhetes betét mértékét a kamatemelési ciklus tavaly nyári elindítása óta. 

A korábbi legnagyobb emelést tavaly novemberben hozta meg az MNB, amikor elválasztotta egymástól az alapkamatot és az egyhetes betét kamatát. Akkor utóbbi 70 bázisponttal emelkedett. 

Virág Barnabás pedig legutóbb az InfoRádiónak is elmondta

Ez nem a mi háborúnk, de a pénzügyi stabilitás megtartása a mi harcunk.

Ezzel is arra utalt, hogy ha kell, eltérhetnek az eddigi kamatemelésektől. A héten ezt tovább erősítette, hogy a jegybank a Reutersnek azt válaszolta: szükséges esetben a Magyar Nemzeti Bank az eszköztár minden elemével beavatkozik a hazai pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében, a központi bank szorosan monitorozza a helyzetet, és minden pillanatban készen áll a beavatkozásra – közölte a jegybank.

A forint egyébként remekül reagálta le a döntést, óriási erősödésbe kezdett az euróval szemben: negyedórával az effektív kamat új mértékének kihirdetése után már a 379-es szint alatt volt a jegyzés. 

Az effektív kamat egyébként ezzel elérte a kamatplafon mértékét, amelyet február 22-én 5,4 százalékon határozott meg a jegybank. 

Az egyhetes betét fix tenderét tehát ezúttal 5,35 százalékon írta ki az MNB, ezen a kamatmértéken várják a pénzintézetek ajánlatát a tenderen. A felajánlott és befogadott összeget délután hirdeti ki a Magyar Nemzeti Bank.