Az orosz-ukrán béketárgyalásokról érkező kedvező hírek lendületet adtak a tőkepiacoknak kedden. A háborús felek közötti álláspontok közeledésére Nyugat-Európa vezető részvényindexei zömében két és fél százalékos pluszban zárták a napot, a hazai parkettet pedig szintén hurráoptimizmus uralta. A BUX a nyugati társait messze felülteljesítve 5,4 százalékkal, 46 707 pontig pattant fel. 

Ez leginkább az OTP közel 10 százalékos ralijának köszönhető, a bankpapír egészen 13 200 forintig menetelt.

Fotó: Róka László

Kitett magáért a Mol és a Richter is, az olajtársaság részvényei 3,3 százalékkal, a gyógyszergyártó papírjai pedig 3,5 százalékkal drágultak. A Mol záróára 2894, a Richteré pedig kereken 7500 forint volt. A Magyar Telekom a kedvező befektetői hangulatban sem tudott erősödni, papírjai a hétfői 405 forinton stagnáltak.

A kisebb kosártagok közül kiemelkedően szerepelt a 4,1 százalékkal ralizó Waberer’s és a 3,2 százalékot erősödő AutoWallis is.

Az Akko és az Opus részvényesei ezzel szemben fél százaléknál kisebb árfolyamveszteséget könyvelhettek el.

Az optimista nemzetközi hangulat hátszelet adott a forintnak is, amely az euróval szemben csaknem két százalékkal, a 375-ről egészen a 368-as szintig erősödött vissza. A dollárhoz képest bő három százalékkal, 331,3-as szintig korrigált a hazai fizetőeszköz.