Behúzta a kéziféket a globális IPO-piac az első negyedévben, az inflációs félelmeken túl a februárban kirobbanó orosz-ukrán háború is nagyban rontotta a piaci hangulatot, és így a friss tőkére áhítozó vállalatok forrásbevonási lehetőségét is.

Az elsődleges részvénykibocsátásokra (IPO) szakosodott Renaissance Capital összesítése szerint 2022 első három hónapja során mindössze 18 társaság vitt parkettre új részvényeket, ezek során pedig 2,1 milliárd dollárt gyűjtöttek a befektetőktől.

Ez az elmúlt hat év legszerényebb első negyedéves teljesítménye.

Fotó: Shutterstock

Nem csak az egy évvel korábbi kiugró, 39 milliárd dolláros volumen és 101 kibocsátó mellett törpül el ez, hanem az azt megelőző első negyedévekének is csupán töredéke a bevont forrás összege.

A piac kiszáradását jól mutatja, hogy mindössze hét vállalatnak sikerült 50 millió dollárnál nagyobb tőkét becsatornáznia a részvények parkettre vitelével, a legnagyobb üzletet nyélbe ütő TPG pedig egymaga felelt az összes források közel feléért. A kaliforniai székhelyű magántőke-befektető cég januárban jutott egymilliárd dolláros tőkeinjekcióhoz, és vált nyilvánossá. A tőzsdei újoncok többsége azonban a mikrokapitalizációjú vállalat volt, az IPO-k mediánértéke így 27 millió dollárra esett vissza, ami bő két évtizedes mélypont.

A másfél tucat kibocsátó a korábbiaknál borúsabb piaci hangulat dacára átlagosan 33 százalékos hozamot szállított a befektetőknek, főként a volatilis kisebb cégek kirobbanó első napi ralijának, valamint a méretesebb kibocsátók mérsékeltebb teljesítményének köszönhetően. A Renaissance Capital által kalkulált IPO index – amely az elmúlt két évben tőzsdére lépő részvényekből válogat – viszont idén három hónap alatt már 25 százalékot zuhant, ezzel 2011 óta a legrosszabb negyedévét zárta, jócskán alulmúlva a három százalékot ereszkedő S&P 500 teljesítményét is.

A befektetési szolgáltató szerint a szektor rövid távú kilátásai továbbra is meglehetősen ködösek, az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kibocsátások újbóli felpörgéséhez a korábbi bőséges IPO-hozamok mellett a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának is vissza kellene térnie.

A kínálati oldalon továbbra sincs hiány, rengeteg cég vár ugyanis, hogy a piaci széljárás kedvezőbbre fordultával parkettre vigye részvényeit.

A Renaissance 132 ilyen, előkészítés alatt álló tranzakcióról tud, melyek összértéke meghaladhatja a 20 milliárd dollárt. A legnagyobb mozgás a technológiai és az egészségipari szektorban várható, ahol 22, illetve 18 cég IPO-ja áll a küszöbön.