Óriási ralival indították a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdére bevezetett kínai cégek papírjai.

Az autómegosztó Didi árfolyama 39, a Pinduoduo pedig 34 százalékkal lőtt ki, az Alibaba, a Baidu és az elektromos autókat gyártó Nio részvényei pedig mintegy ötödével drágultak New Yorkban.

Szinte minden jelentősebb tengerentúlon jegyzett kínai részvényt zsákolnak a befektetők.

A befektetői hurráoptimizmus legfőbb oka a szabályozói szigor enyhülése. Kína ugyanis jelezte, kész beavatkozni a piacok stabilitása érdekében, és támogatja a kínai cégek tengerentúli tőzsdékre történő bevezetését is. Ez jelentős fordulatot jelent az elmúlt időszak szabályozói szigorához képest, néhány hete ugyanis még a kínai részvények amerikai tőzsdéről való kivezetése is szóba került, emiatt pedig a legtöbb kínai papír árfolyama a mélybe zuhant.

Fotó: Shutterstock

További vételi erőt jelent ma, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán is az enyhülésről és a párbeszéd folytatásáról szóló hírek láttak napvilágot, így világszerte bizakodó hangulatban zajlik a kereskedés a tőkepiacokon.

Az anyaország tőzsdéin ezzel összhangban jelentős ralival zárták a napot, a hongkongi Hang Seng 9, a sanghaji és a sencseni börze vezető indexei pedig 3,5, illetve 4 százalékot emelkedtek.

Az amerikai részvényindexek is jelentős pluszban rajtoltak szerdán, a prímet a technológiai papírokkal teletűzdelt NASDAQ Composite viszi 2,1 százalékos emelkedéssel. Az S&P 500 másfél, a Dow Jones 1,2 százalékkal emelkedik a nyitást követően.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyébként már ma kamatot emelhet, a közelgő monetáris szigorítás egyelőre azonban nem aggasztja a piacot.