Harmincöt százalékos árbevétel növekedéssel zárta a 2021-es évet az Opus Global, derül ki a holding pénteken közzétett konszolidált beszámolójából. A működési árbevétel 228 milliárd forintról 308 milliárd forintra nőtt. 

Duplázott a cégcsoport az EBITDA soron, amely meghaladta a 45 milliárd forintot, míg az üzemi eredmény 17,1 milliárd forintot tett ki. 

A pénzügyi eredmény a bázisévi 5 milliárd forint veszteségből közel 29 milliárd forint nyereségbe fordult (jelentős volt az energetikai akvizíciók során beazonosított badwill tételek értéke) , így az adózott profit megközelítette a 42 milliárd forintot.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A csoport a tavalyi évet konszolidált szinten 889,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 314,5 milliárd forint saját tőkével zárta. Az elmúlt két év működése nem teljes mértékben összehasonlítható, tekintve, hogy az újonnan bekerülő energetikai társaságoknak nem egy teljes évi tevékenységből adódó eredménye került a az eredménykimutatásba, hanem az Opus TIGÁZ esetében csak áprilistól kezdődő időszak 9 hónapja, az Opus TITÁSZ esetében pedig csupán az év utolsó 4 havi eredménye.

A közlemény kiemeli, hogy a holding működését leginkább az EBITDA-mutatón keresztül érdemes vizsgálni, amely egy év alatt közel 23 milliárd forinttal emelkedett.  A cégcsoport által elért 41,7 milliárd forintos nettó eredményből 31,7 milliárd forint, részvényenként 46,5 forint volt az anyavállalatra jutó eredmény.

A holding bevételének felét adta az ipari divízió, a mezőgazdaság és élelmiszeripari cégek 26 százalékot hoztak, az energetika 19 százalékkal járult hozzá a bevételekhez, a turizmus szegmens pedig hattal. A 290 milliárd forintot kitevő kiadások zöme, 220 milliárd forint anyagjellegú kiadás volt, amit a 30 milliárdra rúgó személyi költségek követtek.  

A társaság április 29a-re hívta össze az évi rendes közgyűlését. A szokásos napirendi pontok közt szerepel az igazgatóság azon javaslata, hogy az Opus Nyrt. (anyavállalat) eredménye az eredménytartalékba kerüljön, s a társaság ne fizessen osztalékot.