Az idei év kedvezőtlenül alakul eddig a legtöbb részvénypiac számára, amit az emelkedő hozamkörnyezet miatt egyre szigorodó monetáris politika és az orosz–ukrán konfliktus miatti kockázatkerülés váltott ki. A már eddig is magas inflációs számokat várhatóan tovább növeli az energia- és nyersanyagárak drasztikus elszállása, ami további monetáris politikai szigorítás szükségességét vetíti előre. A részvénypiacok zömének kedvezőtlen a fentebb említett gazdasági környezet, ezért is láthatunk negatív részvénypiaci teljesítményeket az idei évre vonatkozóan.

Van azonban egy sokak számára elfeledett régió, melynek a fentebb említett gazdasági környezet sokkal kedvezőbb, mint bármelyik másiknak, ez a régió Latin-Amerika. Ezt bizonyítja Latin-Amerika részvénypiacainak teljesítménye.

Az S&P Latin Amerika 40 index az idén 25,33 százalékot emelkedett.

Fotó: AFP

Az egyes részvénypiacokat megvizsgálva a térségben a legnagyobb súlyt képviselő, a brazil részvénypiacot követő ETF 32,67 százalékot emelkedett az idén, a kolumbiai piac 24,89, a chilei 20,57, a perui pedig 17,96 százalékkal került feljebb. A leggyengébben teljesítő pedig a tavaly szárnyaló mexikói volt az idei szerényebb, 4,07 százalékos teljesítményével.

A régióra már második éve – a magas inflációs környezet miatt – magas kamatkörnyezet jellemző, ami kedvez a régió részvénypiacainak, mivel, az indexekben zömében energia-, nyersanyag- és pénzügyi vállalatok szerepelnek nagy súllyal, amelyek profitálnak a magas inflációs és kamatkörnyezetből.

2022-től globálisan is megfigyelhető, hogy az értékalapú cégek elkezdték felülteljesíteni a növekedési típusú részvényeket, és a várhatóan hosszabb ideig velünk maradó magasabb inflációs környezet és szigorodó monetáris politika miatt ez – a várakozásaink szerint – minden bizonnyal folytatódni fog. Összességében véve úgy gondoljuk, hogy a latin-amerikai régió részvénypiacai továbbra is profitálni tudnak ebből a gazdasági környezetből, így jó teljesítmény várunk a térségtől az idei évre vonatkozóan.