Negatív meglepetést áraztak a befektetők szerdán, a Tesla papírjai kifejezetten gyengén szerepeltek, árfolyamuk 4,9 százalékkal csökkent. A tőzsdezárás után publikált beszámoló azonban alaposan rácáfolt a kétkedőkre, a jelentés szerint a Tesla első negyedévi árbevétele 18,76 milliárd dollár volt, szemben a 17,8 milliárdos várakozásokkal és a 10,4 milliárdos bázissal, vagyis a 2021-es első negyedéves számokat a bevételsoron 81 százalékkal sikerült felülmúlni.

A profit még ennél is komolyabb meglepetés: az 2,86 dollár/részvény lett (összesen pedig 3,32 milliárd dollár), itt az elemzők mindössze 2,26 dolláros EPS-re számítottak. Egy éve a január–március időszak 438 milliós profittal zárult, vagyis 7,5-szeresére robbant a nyereség.

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP

A jó hírek láttán a Tesla-papírok ára 5 százalékkal neki is lódult a zárás utáni kereskedésben.

Ugyancsak kedvező hír, hogy nemcsak a 2021-es első negyedéves számokat sikerült felülmúlni, de a közvetlen megelőző időszakét is, a Tesla 2021 utolsó három hónapjában 17,7 milliárd dollár árbevételből részvényenként 2,54 dollárt profitált.

A március végén lezárt három hónapban az üzemi eredmény 3,6 milliárd dollár volt, ami természetesen új rekord, és bőven verte a 2,61 milliárdról szóló várakozásokat. Ezen az eredménysoron a Tesla számai brutális mértékben javultak: tavaly az első negyedév 594 millió dolláros üzemi profittal zárult, vagyis hatszoros növekedés történt mindössze egy év leforgása alatt.

Rejtély egyébként, hogy Muskék hogyan voltak képesek ekkora profitot elérni, főleg annak tudatában, hogy az elektromos autók akkumulátoraiba kerülő ipari fémek átlagos beszerzési ára 74 százalékkal nőtt 2021 utolsó negyedévéhez képest. Ráadásul a sanghaji Gigafactory március végén már leállt a Covid- intézkedések miatt.