Nagy port kavart, amikor március végén egy észak-koreai hackercsoport végrehajtotta a történelem legnagyobb kriptorablását. Ezt megerősítette az Amerikai Egyesült Államok kormánya is. A csalás áldozata az Axie Infinity, egy népszerű online videojáték volt. A hackereknek mintegy 615 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült eltulajdonítaniuk. 

Kitört a kriptoháború, és egy új típusú hadviselés van kialakulóban. Az észak-koreai hackerek tudása most legyőzte a nagyhatalmakét, Amerikát és Kínát.

– írja a Business Insider elemzése, amely rávilágít, hogy a korlátozottabb infrastruktúra és költségvetés nem akadályozza meg a diktatórikus államot, hogy részt vegyen a kiberhadviselésben.

A nagyvállalatok biztonsági rendszerének viszont még sokat fejlődnie, hogy megakadályozzanak egy ilyen akciót. A napi tranzakciók és a pénzmozgás gyakorisága, illetve mértéke miatt könnyen válhatnak célponttá. Néhány éve a Sony-t is támadás érte.

Fotó: Shutterstock

A portál megnevezi a Lazarus hackercsoportot, akik egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak és mindig nagyobb zsákmányra vadásznak. Az elmúlt tíz évben számos fajsúlyos támadás hozzájuk köthető. Az FBI szerint az észak-koreai állam is benne van, amely már nemzetbiztonsági aggályokat is felvet.

Szabályos tech-cégként működött a hackerbanda

Számos belső dokumentum szivárgott ki az FBI által az egyik legsikeresebb orosz zsarolóvírusokkal foglalkozó számítógépes bűnbandától, a Contitól. Az iratokból kiderül, hogy a bűnszervezet mintegy 2,7 milliárd dolláros bevételre tett szert mindössze két év alatt.