Stabilan 368 alatti euróval fogadta a választási eredményt a forintpiac. Hétfőn napközben azonban forintgyengülés indult, s az euró-forint délelőtt már 369,60 felett mozgott.  Ami részben egybecseng a régiós mozgásokkal, hiszen a lengyel złoty is a gyenge irányba mozdult az euróval szemben.

Fotó: Manuel Augusto Moreno / Getty Images

A magyar deviza napközbeni gyengülése azzal is összefüggésbe hozható, hogy az új kormánynak három gazdasági problémát kell együtt kezelnie, nevezetesen a magas inflációt, az alacsony gazdasági növekedést, és valószínűleg költségvetési kiigazításra is szükség lehet

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ezek részben egymás ellen is hatnak, s a piac most az árazással próbálkozik.

Technikai szempontból is érdekes a kép, ugyanis

épp egy meredeken csökkenő trendvonalat tesztel az euró-forint árfolyama, melynek áttörése esetén a kurzus feltapadhat 370-es meghatározó ellenállási szintre.

Bár az indikátorok egyelőre még lefelé mutatnak, vagyis a forinterősödés irányába, de az RSI már közeledik az 50-es szint felé, ami fordulatot sejtet.

Közben enyhén optimista a hangulat a tőzsdén. A BUX 0,3 százalékos pluszban tartózkodik kora délután, így felülteljesíti a többségében mínuszban lévő európai indexeket.

A Londoni 0,1 százaléknál kisebb erősödésben van, a DAX ugyanekkora visszaesést halomozott fel. Idehaza a legforgalmasabb OTP 0,1 százalékot drágult, a 4iG ugyanakkor 4,57 százalékos pluszban van. Nem várja opitmistán a piac a Duna House számait. Az ingatlanos társaság holnap teszi közzé éves jelentését, hétfőn délután 3 százalék fölötti visszaesésben volt.