Elsöprő győzelemként írta le több külföldi lap és hírügynökség is a Fidesz–KDNP vasárnapi választási sikerét. Mint ismert: Orbán Viktor miniszterelnök és pártja ismét, ezúttal negyedjére szerzett kétharmados többséget az Országgyűlésben. A Fidesz–KDNP jelenleg 135 mandátumot birtokol, az összefogott ellenzék 56-ot, a Mi Hazánk hetet, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig egyet kapott. 

Választás 2022: Orbán és Márki-Zay szerint is nyert a Fidesz – percről percre

Urnazárásig a szavazásra jogosultak 69,51 százaléka adta le a voksát. Itt vannak az eredmények.

Vannak ugyanakkor még nyitott kérdések, hiszen nem érkezett be minden szavazat például külföldről sem. Az országos listák jelenleg 98,96 százalékos feldolgozottságnál tartanak. Ez alapján 2,7 millió választó szavazott a Fidesz–KDNP és 1,8 millió az ellenzék listájára. Egyéniben azonban Budapesten kívül szinte mindenhol taroltak a kormánypártok. A 106 megszerezhető mandátumból 88-at kapott kormánypárti jelölt és 18-at ellenzéki. 

Ez utóbbiaknál még lehet ugyanakkor elmozdulás. Például a fővárosban, a 13. számú választókerületben, ahol Szatmáry Kristóf (Fidesz–KDNP) 38 szavazattal vezet Vajda Zoltán (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) előtt. Itt 98,63 százalékos a feldolgozottság, azaz több mint 500 szavazat még hátravan. 

Szintén szoros Baranya 1.-ben Mellár Tamás (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) és Kővári János (Fidesz–KDNP) versenye. Itt 255 voks a különbség, de még szintén át kell nézni valamivel több mint 500 szavazatot. 

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kunhalmi Ágnes ellenzéki jelölt is mindössze 449 szavazattal vezet Budapest 15. számú választókerületében a kormánypárti Lévai István Zoltán előtt, még itt is lehet fordítás a hátralévő szavazatok összeszámolásával. Eldőlni látszik ugyanakkor Dunai Mónika (Fidesz–KDNP) szoros győzelme, aki a főváros 14. választókerületében közel 99 százalékos feldolgozottságnál több mint 700 szavazattal vezet. 

Orbán Viktor miniszterelnök győzelmi beszédében arról beszélt, hogy hatalmas győzelmet arattak a kormánypártok. 

Kósa Lajos, aki ismét mandátumot szerzett a Fidesz–KDNP színeiben, a választási éjszakán azt mondta:Az országgyűlési képviselő-választáson a magyar választók azt mondták, nem akarnak háborút, arra szavaztak, akik a békét és a biztonságot jelentik.

Mellette több kormánypárti képviselő is örömének adott hangot a közösségi oldalán. Nem úgy az ellenzéknél, ahol máris beindult az egymásra mutogatás és a vádaskodás. Hétfőre virradóra Gyurcsány Ferenc (DK) és Jakab Péter (Jobbik) is az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert nevezte meg felelősnek a vereségért. 

Legkésőbb április 9-én hirdetik ki az egyéni választókerületek eredményét, az országosat pedig legkésőbb április 22-én. Az Alaptörvény szerint az új országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Ezek alapján az új országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

NVI: az egyéni választási eredményeket jövő szombaton állapítják meg

A választási honlap fennakadás nélkül működött.