A forint az inflációs adat közlése előtt valamelyest erősödött az elmúlt napok gyengülési hulláma után. Az euró-forint kurzus 378 alá süllyedt. Magára az adatra azonban nem reagált komoly kilengéssel. Míg a pesti tőzsdén az elmúlt napok szakadását követően pozitív korrekció indult. A kizöldellt BUX 42 ezer forint közelében kezdte a napot. A Blue Chipek többsége 1 százalékot meghaladó pluszban virított a kereskedés első órájában. Az OTP 11 ezer forint fölé emelkedett. A Richter a 7 ezres szinte tesztelésébe kezdett, míg a Mol a 3 ezres szintre kacsintgatott.

A „headline” a vártnál kedvezőbben alakult, a fogyasztói árindexet ugyanis megfogták az árstopok, ezzel magyarázható, hogy a forint érdemben nem lengett ki az adatra,illetve az adatközlés előtt valamelyest erősödött – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a maginfláció ugyanakkor a vártnál kedvezőtlenebb.

Fotó: fatido / Getty Images

De azt sem szabad elfelejteni, hogy már beindult az MNB hosszú kamatemelési ciklusa, a piac látja a jegybankárok elkötelezettségét az infláció elleni küzdelemben.

Vagyis most kevésbé piacmozgató hatású egy inflációs adat.

Ugyanakkor az elmúlt napok forintgyengülése alapján csütörtökön indokolható lett volna az egyhetes betéti ráta 30 bázispontos emelése, ám ezúttal nem léptek a jegybankárok.

Jobb lett a vártnál a márciusi infláció, de így is nagyot nőttek az árak

A KSH adatai szerint 8,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az idei év harmadik hónapjában