Közel 14 milliárd eurót vontak ki a befektetők az év első három hónapjában az európai vállalati kötvényalapokból. Ez volt a leggyengébb negyedév a világjárvány kitörése óta. Ráadásul, az ukrajnai háború miatt, mind a kötvénypiac biztonságos oldalán, mind a spekulatív végén megnövekedett a volatilitás.

A befektetési kategóriába sorolt kötvények tőkevesztesége 5,4 százalék volt, míg a magas hozamú kötvényeké 4,3 százalék.

Ezzel szemben az amerikai vállalati kötvénypiacok viszonylag nyugodtak. Az Oroszország elleni szankciók, különösen az energiaszektorban, nem egyformán hatnak az óceán két partján, s az európai recessziós kockázatokat felerősítheti az EKB esetleges héja fordulata.

Fotó: ANDRE PAIN / AFP

Ha van olyan hely, ahol most nem akarunk lenni, akkor ez az eurózóna kötvénypiaca – mondta a Financial Timesnak Florian Ielpo, a Lombard Odier Investment Managers többeszközös portfóliómenedzsere. Hozzátéve: a vállalatok növekvő költségei és az emelkedő kamatlábak aggasztó kombót képeznek az európai kötvénypiacon. Putyin orosz elnök ukrajnai inváziója ugyanis az egekbe lőtte az élelmiszerek és az üzemanyagok árát, s az euróövezetben az éves 7,5 százalékra ugrott, miközben a gazdasági növekedési előrejelzések visszaestek. Komoly dilemma elé állítva az Európai Központi Bankot, hogy a gazdaságot élénkítő ultra laza monetáris politikáját beáldozza-e az árdinamika enyhítése érdekében. Ezzel szemben, az amerikai vállalati adósságpiacok, melyek kevésbé vannak kitéve az ukrajnai háborúnak , jobban tartják magukat, s egyelőre a magas kockázatú kötvények és a biztonságos amerikai államkötvények hozamkülönbsége sem tágult ki.

Tavaly a hozaméhség, meg a laza fiskális és monetáris politika által kialakított jóindulatú gazdasági környezet felturbózta a bóvli kötvényeket, melyek  nagyon drágák lettek, s a hozamaik abszurd szintekre süllyedtek, ám az idei évben már alulteljesít az európai piac, ahol a volatilitás gátat szabott az új kockázatos vállalati kötvények beáramlásának – hangsúlyozta a Financial Timesnak nyilatkozó Mike Scott, a Man GLG vezető portfóliómenedzsere. Kiemelve: a piacok a geopolitikai zűrzavar miatt csaknem öt hétig gyakorlatilag zárva voltak a spekulatív kibocsátók számára. Igaz, az alapokból kiáramló pénz és a kibocsátás lassulása ellenére is, a bankok nélkül számolt vállalati kötvénypiac az idei első három hónapban a tavalyi azonos időszak kibocsátásának közel felét tette ki. Elemzők szerint az európai vállalatok viszonylag jó helyzetben vannak ahhoz, hogy megbirkózzanak a növekvő hitelfelvételi költségekkel.

Annál is inkább, mert a világjárvány alatt olcsó adósságokkal töltötték fel forrásaikat, illetve hosszabb távú visszafizetési ütemterveket rögzítettek, ezért az emelkedő kamatlábak hatása várhatóan mérsékelt lesz rövid távon. 
Az S&P Global adatai szerint a 2023-ig lejáró európai vállalati kötvények 90 százaléka befektetési minősítésű, így a spekulatív finanszírozás kockázata korlátozott. És úgy tűnik, hogy  az ukrajnai háborút, valamint annak inflációra és a jegybanki politikára gyakorolt hatását nagyrészt beárazták a befektetők. A magasabb kockázatú vállalatok is visszaszállingóznak az európai kötvénypiacra.A Bayer a múlt hónap végén 1,3 milliárd eurót gyűjtött, az olasz Intesa Sanpaolo bank 1 milliárd eurót, a finn Teollisuuden Voima pedig 600 millió eurót.