Hét piros gyertya, azaz hét egymás követő, az amerikai tőzsdeindexek esését hozó hét után komoly felpattanással zárult a hét New Yorkban. A látványos lejtmenet még április elején kezdődött, a Nasdaq ekkor még 14 500 pont felett járt, ahonnan egészen 11200 pontig ereszkedett, vagyis ezalatt az ötven nap alatt 23 százalékkal értékelődött le a technológiai részvényeket reprezentáló tőzsdemutató. 

Az elmúlt 5 nap során viszont visszatértek a vevők a piacra, a Nasdaq hat százalékkal szárnyalt, ebből pénteken 3 százalékot sikerült bezsebelni. De nem csak a tech részvények tértek magukhoz, az S&P 500 valamennyi – 11 – szektorindexe egységesen növekedést tudott felmutatni a hét során, ilyesmire pedig két hónapja nem volt példa a tengerentúli tőzsdéken. Az amerikai hozamszintek folytatták csökkenésüket, ami alátámaszthatja a sokak által régóta várt részvénypiaci fordulatot. A 10 éves állampapír hozama péntekre tovább süllyedt 2,75 százalékra, ami alatt tartósan épp az április közepét megelőző időszakban volt.

New,York,,Usa,-,June,25,,2017,-,"the,Fearless
Fotó: Shutterstock

A pénteki részvényhajrá egyik nyertese a shortoló befektetők gyakori rémálma, a Tesla, amelynek részvényei 7 százalékkal izmosodtak. De remekelt az Apple és a Google 3,7-3,7 százalékkal, vagy a több mint 5 százalékkal erősödő Nvidia. Az optimizmus láttán a volatilitást tükröző VIX index lejött három százalékkal, az euró pedig tovább erősödött, az árfolyama 1,073 dollár fölé nőtt. A devizapiacon egyébként a részvényekhez képest már korábban elindult a korrekció, az eurót már két hete veszik a befektetők, így az eur/usd 1,04-ről már 3,2 százalékkal emelkedett.