A Vodafone öt százalékkal magasabb, 15,21 milliárd eurós adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményről (EBITDA) számolt be a márciussal zárult 2022-es üzleti évéről kiadott gyorsjelentésében, miközben bevétele négy százalékkal, 45,58 milliárdra gyarapodott. Egy részvényre eső nyeresége (EPS) 8 centről 11-re nőtt. 

A pedestrian passes a Vodafone store in west London on May 15, 2022. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó: DANIEL LEAL / AFP

A folyó üzleti évre a világ második legnagyobb mobilszolgáltatója meglehetősen langyos előrejelzést tett közzé, az EBITDA-t a 15,0–15,5 milliárd eurós sávba várja, ami a Refinitiv 15,57 milliárdos elemzői konszenzusa alatt maradt. A gyorsjelentésre ennek megfelelően 1,7 százalékos eséssel reagált a részvényárfolyam.

Nick Read vezérigazgató a szerény prognózist a feszes piaci körülményekkel, az ágazatot övező bizonytalanságokkal magyarázta, ugyanakkor szent ígéretet tett a kihívások rugalmas kezelésére. Kiemelte, hogy az új üzleti évben németországi teljesítményük javítására, európai pozícióik megerősítésére és a tavaly önálló útjára s egyúttal a tőzsdére bocsátott Vantage Towers mobilkommunikációs hálózatüzemeltetőben rejlő fejlesztési lehetőségek kiaknázására fókuszál. 

Németország a Vodafone-csoport legfontosabb piaca, a bevételek 29 százaléka innen származott az üzleti évben. Ehhez képest feleakkora bevétel folyt be a cégnek otthont brit piacról. Az európai Vodafone-pozíciók megerősítését még februárban célként nevezte meg a vezérigazgató, hozzátéve, hogy Spanyolországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Portugáliában működő érdekeltségeikhez keresnek együttműködő partnereket, s a költségek optimalizálása érdekében a helyi versenytársaikkal akár fúzióra is készen állnak. 

Nyitott kérdés, hogy a dubaji székhelyű telekommunikációs csoport, az E& milyen hosszabb távú tervekkel szállt be a Vodafone-ba. Mint arról beszámoltunk, az arab társaság 4,4 milliárd dollárért 9,8 százalékos részesedést vásárolt a brit cégben, de távlati elképzeléseit nem osztotta meg a közvéleménnyel, Nick Readet és az általa követett stratégiát viszont támogatásukról biztosították. Az E& a Vodafone legnagyobb részvényese lett, őt harmadakkora részesedéssel követi a BlackRock.