Igyekezniük kell azoknak a befektetőknek, akik részesedni szeretnének az OTP utóbbi három éve után járó osztalékból, a bankpapír ugyanis ma, azaz csütörtökön forog utoljára osztalékszelvénnyel.

Bár a piaci hangulat jelenleg meglehetősen borús – a BUX 2,4 százalékkal, az OTP pedig négy százalékkal zuhant kora délutánig –, öröm az ürömben, hogy a bankpapír így nagyobb osztalékhozamért vásárolható a hátralévő néhány órában. A részvényenként 430,4 forintos kifizetéssel 4,2 százalékos hozamot realizálhatnak a most beszállók.

OTP osztalékot fizet tőzsde részvény Various type of financial and investment products in Bond market. i.e. REITs, ETFs, bonds, stocks. Sustainable portfolio management, long term wealth management with risk diversification concept.
Fotó: Shutterstock

Ketyeg az óra a Kulcs-Soft piacán is, a technológiai cég részvényeihez ugyancsak a csütörtöki kereskedés végéig lehet reményében hozzájutni. A darabonként 132 forintos kifizetés ráadásul igencsak bőkezű, 8,2 százalékos hozamot jelent. A kifizetésekre sem kell már sokat várni, az OTP és a Kulcs-Soft egyaránt másfél hét múlva, május 30-án utal az arra jogosult részvényeseknek.

A pandémiás szűk esztendőt követően megugró tavalyi profitjából számos hazai társaság igyekszik gáláns kifizetéssel jutalmazni részvényeseit, az osztalékláz pedig május derekára felpörgött a BÉT-en is. Olyannyira, hogy mostanra a DM-Ker, a Magyar Telekom, a Graphisoft Park, valamint a 10 százalék körüli hozammal az idei év egyik legjobb osztaléksztorijának számító ANY Biztonsági Nyomda részvényesei is hozzájuthattak a pénzükhöz, a CIG Pannónia befektetőinek számláira pedig tegnap érkezhetett meg a darabonként 18 forintos juttatás.

Nem kell csüggedniük azonban azoknak sem, akik lemaradtak az első hullámról, a következő hetek, hónapok is tartogatnak még jó beszállási lehetőségeket.

Az időrendben soron következő Budapesti Ingatlan (BIF) idén bő öt milliárd forintot – részvényenként kereken 20 forintot – oszt vissza, a mostani árfolyam mellett hét százalék feletti hozamot kínáló ingatlanos papírt legkésőbb május végéig kell megvenni ehhez, tíz nappal később pedig már pénzüknél is lehetnek a befektetők.

A szerényebb, mintegy három százalékos hozamot kínáló Richter, valamint a közel hat százalékos osztalékhozammal forgó Duna House június derekán utalja majd a papíronként 225, illetve 32 forintos összeget, beszállni pedig utoljára másfél héttel korábban lehet.

Június végén fizetnek osztalékot a BÉT zöldenergiában utazó cégei. Az Alteo részvényeit a rekord összegű, 103 forintos juttatásért június közepéig, a PannErgy 18 forintot kínáló papírjait pedig június 20-ig lehet megvenni.

Az augusztusi nyaralást tervezők idén akár Mol-osztalékból is finanszírozhatják a vakációt. 

Az olajtársaság részvényeiről július 19-e után vágják le az európai szinten is kiemelkedő, 10 százalék feletti hozammal kecsegtető, 300 forintos osztalékszelvényt, a juttatás pedig még a hónap végéig megérkezhet hozzájuk.

Az elmúlt évek első számú hazai növekedési sztorija, a Masterplast inkább csak jelképes, 55 forintos osztalékot fizet, az alig másfél százalékos hozamért pedig még bőven ráérnek lenyúlni a befektetők, mert az építőipari gyártócég csak október második hetében kezdi meg a kifizetést.

A 4iG-nél egyelőre csupán a kifizetés összege – 29 forint – biztos, a kifizetés ütemezéséről még nem döntött a vezetőség. Az ugyancsak stabil osztalékfizetőnek számító Zwacknál március végén zárult az üzleti év, az Unicum-gyártó tavalyi eredményéből fizetendő részvényesi juttatásról a jövő szerdai negyedéves gyorsjelentéssel együtt érkezhet információ.