A pesszimista nemzetközi befektetői hangulatban gyengélkedik a pesti is. A BUX délelőtt 11 óráig 0,6 százalékkal ereszkedett, a vezető hazai indexet az OTP tartja nyomás alatt. A nagybank várakozásokat alulmúló hajnai gyorsjelentését nem fogadták jól a befektetők, a kurzus bő két százalékkal, 10 300 forint alá süllyedt.

Az üzemanyagár-sapka mellett is meglehetősen erős eredményszámokat közlő Mol piacán nem alakult ki egyértelmű irány, az olajcég kurzusa 2990 forinton stagnál. A nagypapírok összességében meglehetősen felemásan teljesítenek, a Richter egyszázalékos emelkedést, a Magyar Telekom hasonló arányú veszteséget mutat délelőtt.

2017.03.10. Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek díjátadó gála. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Az első negyedéves eredményét csütörtök este közlő Waberer’s papírjai 1,8 százalékot ereszkedtek.

A nap eddigi nyertese az Opus, a holding részvényei nyolc százalékkal raliznak, miután kiderült, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre.

Az árupiacon is érdekes mozgásokat láthatunk. A brent típusú nyersolaj hordónkénti ára újabb bő másfél százalékkal, 112,7 dollárra drágult délelőtt, de az amerikai típusú WTI kurzusa is hasonló mértékben emelkedik, utóbbit 110 dolláron jegyzik.

A KBC Equitas kommentárja szerint a szűkös kínálat továbbra is jobban aggaszthatja a befektetőket, az EU valószínűsíthetően tovább folytatja a tárgyalást az orosz olajembargó kapcsán, hiszen több ország is jelezte, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem tudják elfogadni a javaslatot. Továbbá a tervek szerint az Egyesült Államok 60 millió hordó olajat vásárolhat, hogy ismét feltölthesse stratégiai készleteit.

A platina ára három százalékkal, unciánként 950 dollárra süllyedt a március eleji csúcsról, ezzel már 200 dollárral értékelődött le az ipari fém jegyzése.  Az arany árfolyama ugyanakkor szerény mértékű, 0,2 százalékos emelkedést mutat, a nemesfém unciánkénti ára ezzel 1880 dolláron forog.