Egyáltalán nem szimbolikus, hanem húsba vágó Oroszországnak az olajembargóról kedd hajnalban megszületett uniós megállapodás – vélik az Erste Befektetési Zrt. szakértői. 

Az uniós vezetők által elfogadott szankciók értelmében azonnal levágják az orosz kőolaj és termékimport 70, év végéig pedig a 90 százalékát. A csővezetékes szállítás egyelőre fennmarad, de év végéig a Barátság vezeték Lengyelország és Németország felé menő ágát is lezárják, és csak a Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot kőolajjal ellátó déli marad működésben. 

Biosphere waste treatment facility at Moscow Oil Refinery
Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik via AFP

 

A brókerház levezetése szerint az naponta 2,2 millió hordó kőolajat és 1,2 millió hordó terméket vásárol Oroszországtól. Az ország teljes kivitele 5 millió hordó kőolaj és 3 millió hordó termék naponta, azaz a mostani döntés az orosz kivitel 40-45 százalékát érinti. 

A szankciók mostantól 300-350 millió dollár bevételkiesést okozhatnak Oroszországnak a korábbi szankciókon felül, ami év végéig 350-400 millió környékére növekedhet. 

Becslések szerint az ukrán háború naponta egymilliárd dollárba kerül Oroszországnak. Ennek fényében a lépés abszolút nem szimbolikus, hanem igencsak húsba vágó Vlagyimir Putyinnak – hangsúlyozzák kommentárjukban az Erste elemzői. 

A kieső keresletet ugyan más irányokban, például Kínának értékesítheti Oroszország, bár – mint azt megjegyzik – oda sokkal nehezebb elvinni, mivel az északi vizek nem mindig járhatók, és nincsenek bejáratott útvonalak, így a fél világot meg kell kerülni a tankerekkel. Az Erste szerint a döntés következtében tovább nyílhat az olló az ural és a brent olaj ára között. A két nyersolajfajta világpiaci ára között már jelenleg is tetemes, hordónként mintegy 35 dollár a különbség.