Az euró határozott gyengülésével zárult a keddi, és ugyanígy kezdődött a szerdai kereskedés a nemzetközi devizapiacon. Ez nem szokott kedvező hátteret nyújtani a közép-európai devizáknak, és a piacnyitás után csakugyan gyengül a forint és a cseh korona.

147195929 A stack of 100-forint coins rest on currency notes in this arranged photograph in Budapest, Hungary, on Wednesday, June 27, 2012. The forint, the world's worst-performing currency in the second half of 2011, is Europe's best this year as Hungary's government agrees to conditions for restarting international bailout talks. Photographer: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Balazs Mohai / Bloomberg via Getty Images

Ez várhat a zlotyra is, hacsak nem támasztja meg valamilyen pozitív helyi hír, netán devizapiaci intervenció az euró elleni 4,6-os kulcsszint erősebb oldalán, ahova a héten három hónap óta először elért a lengyel deviza. Egyelőre dacol a nemzetközi piacon eluralkodó dollárvásárlással, és reggel negyed tíz környékén 4,593 közelében araszol az euró ellenében.

Maga az euró kedden még egyhavi csúcson, 1,075 környékén kereskedett, miután az Európai Központi Bank döntéshozóinak nyilatkozatai az euróövezet közelgő kamatemeléséről feltornázták az 1,05-ös kulcsszint alatt a hónap közepén elért ötéves mélypontról. Szerdán reggelre azonban 1,0685 környékére vonult vissza. Európai idő szerint este, a piaczárás után publikálják a Federal Reserve május eleji kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amely minden bizonnyal megerősíti a kamatemelési várakozásokat, és ez jelenleg erőt csepegtet a dollárba.

Az euró mozgását a dollár keresztben tipikusan követik a közép-európai devizák a maguk euró keresztjeiben. A zloty ezúttal kilóg, a forint azonban a 382,35 körüli szintről 383,5 környékére gyengült az euró ellenében a korai kereskedésben, a cseh korona pedig 24,6-ról 24,66 környékére.

Ha az euró nem kezd újra szenvedni, a régiós devizákon is enyhülhet az utóbbi hetekben tapasztalt nyomás. 

Antje Praefcke, a Commerzbank deviza- és feltörekvő piaci közgazdásza optimista.

Tekintve, hogy az EKB most határozottabban lépne fel az árkockázatok ellen, sok minden sugallja, hogy az euró elérhette a mélypontot 1,04-nél a dollár ellen

 - írta a bank reggeli devizapiaci jegyzetében.

A forint számára kedvezőtlen - ezt már kollégája, Tatha Ghose írta -, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden jelezte: felére csökkentenék a kamatemelések havi ütemét a 100 bázispontról.