Hatalmasat szakadt a forint árfolyama az euróval szemben 388 környékéről arra a szerdai bejelentésre, hogy a kormány megadóztatja az extraprofitot idén és jövőre. Már szerdán áttörte a 390-es szintet, majd csütörtökön átsüvített a 395-ön is, mielőtt ismét megközelítette a 390-et. Az új adók részleteit hamarosan ismerteti a kormány, és a kiegészítő információk ismét kilengéseket okozhatnak az árfolyamban.

PORT CANAVERAL, FLORIDA, UNITED STATES - JULY 30: People ride the roller coaster on Carnival Cruise Line ship Mardi Gras during a preview for travel agents and media on July 30, 2021 in Port Canaveral, Florida. The ship, the first to feature a roller coaster, will make its maiden voyage on July 31, 2021 when it sets sail on a seven-day cruise to the eastern and western Caribbean. This will be the first cruise from Port Canaveral with paying passengers since March of 2020 when the cruise industry shut down amid the coronavirus pandemic. Paul Hennessy / Anadolu Agency (Photo by Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: PAUL HENNESSY / AFP

Az OTP-Mol páros együttes piaci kapitalizációja csak csütörtökön 290 milliárd forinttal csökkent a különadók tervbe miatt, amelynek részletei még nem ismertek, de minden bizonnyal húsbavágóan érintik mindkét céget.

A forint mozgása szintén emiatt kilóg a sorból a régióban, a dollár gyengülése az euró ellenében inkább forinterősödést indokolna.

A szerdai mélyrepülést követően a technikai kép nem biztató a forint piacán - írták devizapiaci jelentésükben az Equilor elemzői.

A 389-es szint korábban derekas ellenállásnak bizonyult az euró szempontjából, a 395 ennél már jóval kisebb falat volt.

A 400-as szint rendkívül fontos, amennyiben a későbbiekben átlépné a jegyzés, félő, hogy új piaci szereplők is érkeznek néhány napra a forint ellen, mely exponenciális emelkedést okozhat. A jegybanknak van eszköze a szint megvédéséhez, a devizatartalékból tud interveniálni

– írta a jegyzet.