ismét felkavarta az állóvizet a Twitteren, miután az S&P által kiadott ESG index, az S&P 500 ESG kitette a Teslát a mutató által követett részvények köréből. Noha a hitelminősítéssel és más üzleti információkkal foglalkozó vállalat jóval fontosabb S&P 500 indexének a villanyautó-gyártó a része maradt, az ESG index is fontos lehet, hiszen az etikus befektetések egyre divatosabbak, így azt is sokan követik, de létezik olyan ETF is, mely ezen indexen alapul.

1240435041 INDIA - 2022/05/03: In this photo illustration, Elon Musk Official Twitter account is seen displayed on a smartphone with a Twitter logo in the background. (Photo Illustration by Avishek Das/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Avishek Das / LightRocket via Getty Images

Musk szerint az ESG-pontszám ezentúl már csak a balos politikai agendának történő megfelelést méri. Az S&P szerint a vállalat által alkalmazott faji diszkrimináció, valamint az önvezetéssel kapcsolatos balesetek kivizsgálásának elégtelensége miatt került le az indexről. Ugyanakkor a Tesla-vezér kritikája az ESG-értékeléssel kapcsolatosan némiképp jogosnak tűnik, tekintve, hogy 

az S&P ESG indexének része az Exxon is, de a mostani változtatások eredményeként öt olajcég is felkerült a listára.

Azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy ezen kritikák megfogalmazását elegendőnek tartja Musk, úgyhogy gyorsan további bejegyzéseket tett közzé, melyek szerint a politikai támadások drámai mértékben fognak fokozódni ellene, majd arról is írt, hogy noha eddig a demokratákra szavazott, ennek vége, mostantól a republikánusokat fogja támogatni a voksolás idején. 

Nem meglepő módon legfőbb problémája a demokraták és a szakszervezetek kapcsolatával, 

valamint a párt és a diszkriminatív magatartással kapcsolatos pereket – mint aminek eredményeként a vállalatnak 137 millió dolláros büntetést kellett fizetnie egy volt dolgozójának hátrányos megkülönböztetés miatt – vivő ügyvédek demokratákra gyakorolt befolyásával van. A Yale egyik professzorának válaszolva, aki feltette a kérdést, hogy mégis mire számított az explicit politikai véleménynyilvánítását követően, már a „woke” vírussal kapcsolatos problémáiról is beszélt, melynek szerinte a Yale az egyik táptalaja.

A milliárdos ámokfutását kinyújtott nyelvű fejet és egy popcornt megjelenítő emojit tartalmazó bejegyzéssel zárta, ugyanakkor politikai támadásokról szóló üzenetével kapcsolatban a short pozícióiról híres Hinderburg Research részéről Nate Anderson feltette a kérdést, hogy vajon nem az úgynevezett Wells-értesítést kapta-e meg a Tesla-vezér, ám erre nem érkezett válasz.

Ezt az értékpapír-felügyelet (SEC) olyan embereknek és cégeknek küldi, akikkel szemben vádat kíván emelni. Tekintve, hogy a Twitter felvásárlása kapcsán és más esetekben is a szabályokat rendszeresen megszegő cégvezetőről van szó, ez nem elképzelhetetlen.