helyi idő szerint péntek hajnalban írt arról, hogy kivárna a Twitter felvásárlásával – noha arról szerződést is aláírt, mely elméletileg kötelező érvényű –, ami szokás szerint jelentős mértékben mozgatta a piacokat. A Forbes kiszámolta, hogy mindez hogyan befolyásolta az inszomniás milliárdos vagyonának alakulást.

A bejegyzést követően a Twitter részvényei zuhanásba kezdtek már a tőzsdék nyitása előtt és a pénteki napot mínusz 9,7 százalékos veszteséggel zárták, ami persze a vállalat közel 10 százalékát birtokló Musknak ugyan veszteséget okozott, ám a jóval nagyobb értékű, és általa 17 százalékban birtokolt Tesla részvények 5,7 százalékos emelkedése ezt bőven ellensúlyozta, így 

a pénteki napot 9,5 milliárd dolláros gyarapodással zárta.

Elon Musk &Twitter
Fotó: Anadolu Agency /AFP

Azonban a Tesla így is nehéz héten van túl (hasonlóan az amerikai tőzsdeindexekhez), miután a teljes hétre vetítve a villanyautógyártó 11,1 százalékos veszteséggel zárt, míg Musk vagyona a héten 23,4 milliárd dollárt apadt.

Noha a két cég szerencséjének egymással ellentétesirányú alakulása logikusnak mondható, hiszen a félelmek szerint a Twitter elvonhatja Musk figyelmét a Tesláról, azért mégis nehéz azt elképzelni, hogy az excentrikus milliárdos akár vezérigazgatóként képes lehet a jelenleginél több időt tölteni a közösségi médiával.

Noha a felvásárlási tervek bejelentése óta Tesla árfolyama valóban csökkent, mégpedig 28,8 százalékkal, azért 

azt is érdemes megjegyezni, hogy ugyanezen időszak alatt a legtöbb hasonló utat járt be, 

mint ahogy az autógyártó pénteki szárnyalása sem tűnik feltétlenül kiugrónak, hiszen a szintén elektromos autókra koncentráló Rivian árfolyama még jelentősebb mértékben emelkedett, akárcsak a hagyományos autógyártóké, mint a Fordé vagy a GM-é.

Ráadásul a Tesla-vezér korábban már került bajba a piacot manipuláló bejegyzései miatt, igaz az emiatt kifizetett bírság mértéke eltörpül Musk vagyona mellett.