Az otthonmegosztó cég az országban tapasztalható jelentős gazdasági visszaesés és az ország zéró Covid-politikája miatti összetett és költséges működési korlátok miatt hozta meg azt a döntést, hogy elhagyja Kínát – számolt be róla a CNN.

A döntés értelmében az idén nyártól nem fog működni Kínában, a jelenleg kiadó ingatlanokat leveszi a listájából, és

ha valaki rákeres az oldalon vagy az applikáción belül kínai foglalásra, nem lesz érvényes találata.

Ugyanakkor iparági források szerint az Airbnb nem fogja teljes egészében leállítani a működését az ázsiai országban. A cég pekingi irodája továbbra is dolgozik, több száz alkalmazottal, akik a kiutazókra és a globális projektekre fognak összpontosítani.

Nem a világ első számú lakásmegosztó platformja az egyetlen multinacionális cég, amely a saját bőrén érzi a kínai gazdaság lassulását.

Sleeping like an emperor in China's terracotta warrior hotel
Fotó: TIAN YE

A világ második legnagyobb gazdasága az utolsó olyan országok egyike, amelyik továbbra is ragaszkodik a zéró Covid-politikájához. Emiatt az elmúlt hetekben számos kínai szárazföldi nagyvárost zártak le teljesen annak érdekében, hogy a hatóságok felszámolják a koronavírust, és megfékezzék annak minimális terjedését is.

Ez a vasszigor súlyosan megviselte a gazdaságot, és csaknem az összes fontos üzletágat érintette, a nagy technológiai cégektől a fogyasztási cikkekig. A globális világmárkák az Apple-től az Estée Lauderig többször felhívták a figyelmet a rendkívül szigorú korlátozások jelentős pénzügyi hatásaira. A mögöttünk hagyott időszakban a Tesla háza tájáról is számos hír érkezett, előbb gyárbezárásról, majd a gyártás nehézségeiről és a lezárások miatti autóvásárlás visszaeséséről lehetett hallani.

Az Airbnb 2016-ban kezdte meg tevékenységét Kínában. Az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan a kínai ügyfelek igen jelentős célcsoportot jelentettek a vállalatnak, ugyanis sok kínai állampolgár utazgatott a járvány előtti években, többségük főként az ázsiai és csendes-óceáni térség más országait vette célba. Kína történelmileg a világ egyik legnagyobb piaca, és a pandémia előtti időszakban a Turisztikai Világszervezet adatai alapján

globális szinten a legnagyobb költekezést látogatóként a kínai turisták bonyolították.

A világjárvány kitörése óta azonban nemcsak Kínába volt rettentő körülményes eljutni, de a Kínából a világ és a környező országok irányába induló forgalom is drasztikusan megcsappant.

A szakértők arra számítanak, hogy a Kínából kiinduló turizmusban jelentős fellendülés várható, amint az ország újra megnyitja határait. Jelenleg azonban erősen kérdéses, hogy ez mikor következhet be. Nagy esély van arra, hogy a szigor még hosszú ideig folytatódni fog.

Régóta nem volt ilyen Kínában

Az újlakás-árak havi értéke éves szinten először esett vissza Kínában 2015 novembere óta, jelezve, hogy az ország ingatlanpiaca továbbra sem hagyta maga mögött a nehézségeket.