Beigazolódtak a piaci várakozások, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed drasztikus, 50 bázispontos emeléssel, a 0,75-1 százalékos sávba emelte az amerikai alapkamat célsávját és mérlegének leépítéséről is döntött.

Jerome Powell
FED
Fotó: AFP/ERIC BARADAT

 

Talán éppen a meglepetés elmaradása miatt nem került sor heves reakciókra sem a deviza-, sem a részvénypiacokon. Sőt, a dollár kezdetben a vártnak megfelelő döntésekre némi visszavonulót is fújt az euróval szemben, de az árfolyam közel maradt az 1,05-ös pszichológiai szinthez. Eközben az S&P 500 részvényindex és a Dow Jones szintén némileg emelkedett, de a NASDAQ 0,3 százalékos gyengülését sem lehet drámainak nevezni.

Később erőteljesebb erősödésbe kezdtek a tengerentúli indexek, magyar idő szerint este 9 után 10 perccel mindhárom amerikai tőzsdeindex 2 százalékos pluszba lendült. Az euró is markánsan erősödött. Az euró/dollár újra 1,06 fölé emelkedett.

A Bloomberg szerint a piacokat Powell beszéde nyugtatta meg, melyben elárulta, hogy a következő néhány ülésen a következő 50 bázispontos kamatemelés lesz napirenden, ám a sokak által rettegett 75 bázispontos emelést nem mérlegelik. 

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyhangúlag szavazott az irányadó kamatláb fél százalékpontos emeléséről. Júniusban kezdi meg az állampapírok és jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését, kezdetben havi 47,5 milliárd dolláros együttes ütemben, majd három hónap alatt 95 milliárd dollárra növeli.

"Az FOMC ma megtette az első érdemi lépést inflációs tévedése helyrehozása irányában, és ezt a befektetőknek inkább üdvözölniük kell, mint félniük tőle" - mondta Seema Shah, a Principal Global Investors vezető stratégája.

A JPMorgan Chase & Co. vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint az amerikai jegybanknak már korábban kamatot kellett volna emelnie, mivel az az egész világgazdaságot sújtja. 

Janet Yellen pénzügyminiszter úgy látja, hogy lehetséges a "puha leszállás" az amerikai gazdaság számára, mivel a Fed éppen az infláció visszaszorítására törekszik. "Hiszem, hogy szilárd növekedést fogunk látni az előttünk álló évben" - mondta a Wall Street Journal szerdai rendezvényén adott interjújában.