Amint az elemzők várták, megduplázta - egy százalékra tolta fel - irányadó kamatát szerdán véget ért ülésén a Federal Reserve.  Ekkorát még nem ugrott feljebb a Fed-kamat 2000 óta.  Ez már a második egymást követő emelés, amellyel az amerikai jegybank a magasan két százalékos célja fölé szökött ellen harcol. 

The,Federal,Reserve,(,Fed,),To,Control,Interest,Rates.
Fotó: Shutterstock

Az euró ellenében ötéves csúcs közelében kereskedő dollár jelzi, miképp vélekednek a befektetők az Európai Központi Bank késlekedéséről a Fedhez képest. Miközben az infláció az Atlanti-óceán mindkét oldalán több évtizede nem látott tempóra kapcsolt, a Fed már befejezte eszközvásárlásait és gyors tempóban emeli a kamatokat, az EKB azonban egyelőre csak annyit jelzett, hogy valamivel az után jöhet az első kamatemelése, miután a harmadik negyedévre kifuttatja saját kötvényvásárlásait. 

Mire Európában megtöltik a drágulás ellen az ágyúkat, a Fed a tavaszra kifuttatott "QE"-t addigra már rég "QT"-re - a pénzbőség-teremtést pénzszűkítésre -  váltja. Miképp a bank közleménye erről beszámol, szerdán erről is döntés született: a Fed - visszafordítva a pandémia okozta válság leküzdésére indított precedens nélküli pénzszórást - júniustól elkezdi zsugorítani közel 9000 milliárd dolláros mérlegét.

Közép-európai idő szerint fél 9-kor Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatón számol be az ülésről, és az azonnali piaci reakciókat követően az árfolyamok annak megfelelően alakulhatnak, hogy az elnök iránymutatása eltér-e a korábbiaktól. Az általános várakozás, hogy a kamatemelések erőteljes tempóban folytatódnak. Júniusra egyes befektetők még a mostaninál is nagyobb, 75 bázispontos újabb emelést jövendölnek. 

Szigorú nyelvezet további támogatást nyújthat a dollárnak, de negatívan érintheti azon cégek részvényeinek az árfolyamát, amelyekről a befektetők úgy vélekednek, hogy nem használnak nekik a magasabb kamatok, illetve a gazdaság lelassulása. A dollár azonnali reakciója a vártnak megfelelő döntésekre némi visszavonulás volt az euróval szemben, de az árfolyam közel maradt az 1,05-ös pszichológiai szinthez. Eközben az S&P 500 részvényindex szintén némileg emelkedett.