A tavalyinál 11 százalékkal több, összesen 302,5 milliárd dollárnyi osztalékot fizettek ki a tőzsdei cégek az első negyedévben világszerte – derül ki a Janus Henderson legfrissebb tanulmányából. A brit vagyonkezelő adatai szerint ilyen bőkezűen még sosem bántak részvényeseikkel az év első három hónapjában a nagyvállalatok.

A továbbra is meglehetősen bizonytalan világgazdasági kilátások miatt a következő negyedévekre vonatkozó várakozásain nem változtatott az alapkezelő, 2022-es prognózisát ugyanakkor az erős évkezdés tükrében némileg feljebb srófolta. A korábbi 1,52 ezermilliárd helyett így immár 1,54 ezermilliárd dollárra rúghat idén a kifizetett osztaléktömeg, ami ezzel 4,6 százalékkal múlhatja felül a tavalyi rekordévet is.

04 February 2022, Bremen, Bremerhaven: The "Mumbai Maersk" sails into port accompanied by tugs. After the container freighter "Mumbai Maersk", which was wrecked off the North Sea island of Wangerooge, was towed free, the ship arrives at the port of Bremerhaven under its own power. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sina Schuldt / dpa Picture-Alliance via AFP

Az erős gazdasági felpattanásnak és a pandémia miatt eddig bent tartott pénztömegek felszabadítása révén minden régióban két számjegyű lett a bővülés. Az Egyesült Államokban és Kanadában mindenkori csúcsra ugrottak a kifizetések, e két országban lényegében nem volt olyan cég, amely visszavágta volna a részvényesi juttatásokat. A japán és a brit cégek ugyanakkor jelentősen szűkmarkúbbá váltak. A vizsgálatba bevont, 1200 legnagyobb tőzsdei értékű cég 94 százaléka emelt, vagy legalább szinten tartotta a kifizetések mértékét.

A világgazdaságban zajló folyamatokkal összhangban leginkább a nyersanyagtermelők és az olajcégek pénztárcája nyílt szélesebbre, a két szektorban egyaránt mintegy 30 százalékkal ugrottak meg a kifizetések. A Janus Henderson szerint a bányavállalatok 2022 egészében élen járhatnak, és idén először akár a 100 milliárd dollárt is átlépheti a szektor által kifizetett osztalékmennyiség. Az oroszok Ukrajna ellen indított inváziója következtében megugró energiaárak pedig osztaléknövelési pályán tarthatják az olajtársaságokat.

A tíz legbőkezűbb vállalat összesen 56,3 milliárd dollárt utalt befektetőinek, bő 10 százalékkal többet, mint a tavalyi top 10 osztalékfizető. 

A lista élén három év után ismét a BHP ausztrál bányavállalat végzett, második helyre szorítva a tavalyi és 2019-ben is első helyen szereplő Novartist. A másik svájci gyógyszeripari multi, a Roche a negyedik helyre futott be. 

Mind közül a dán Moeller-Maersk tengerhajózási-logisztikai vállalat emelt legnagyobb mértékben az osztalékon, a globális szállítási láncok szakadozása révén óriásit ugró profitból 7,2 milliárd dollárnak megfelelő összeget kaptak a részvényesek, ami a globális rangsor harmadik helyére repítette a vállalatot. A tengeri szállítmányozási óriás az európai statisztikát is jelentősen feltornászta, a kontinensen mért átlagos 22 százalékos bővülés ugyanis alig négy százalékos lett volna a Maersk hozzájárulása nélkül. 

Az élmezőnyben olyan hagyományosan nagy kifizetőnek számító amerikai vállalatok szerepelnek még, mint az Exxon Mobil, az AT&T, a Microsoft vagy az Apple.