Többszereplős működési modellre váltott február elején a néhány éve még több mint 320 milliárd forintos vagyont kezelő OTP Supra Alap, az átalakítás óta eltelt idő tapasztalatairól szerdán számoltak be. Idén a befektetési alap árfolyama közel 3 százalékkal csökkent, március elejétől viszont több mint 9 százalékkal emelkedett. A lényeg nem változik, a Supra továbbra is abszolút hozamú származtatott alap marad, jelenleg a kezelt az alapban 122 milliárd forint. 

A befektetési politika változatlan keretein belül viszont arra törekednek az alap kezelői, hogy az árfolyam a korábbiaknál kiegyensúlyozottabban mozogjon. A portfólió összetételében elsősorban a kötvény- és devizapiaci eszközök, valamint a részvénykitettség lesz meghatározó, kiegészítve az ezekre felvett származtatott pozíciókkal. Árupiaci termékeket is vehet az alap, de csak alacsony súllyal. Az alapot az eddigi egyszemélyes kezelés helyett hárman vezetik, Büki András és Boér Levente befektetési igazgatók, valamint Honics István általános vezérigazgató helyettes.

 A többszereplős alapkezelői modelltől azt várjuk, hogy a döntéshozatali folyamatba beépüljön a szakmai konszenzus – mondta Honics István. 

állampapír Various type of financial pénzügyi and investment befektetés products in Bond kötvény állampapír market piac. i.e. REITs, ETFs, bonds, stocks részvény. Sustainable portfolio management, long term wealth management with risk diversification concept.
Fotó: Shutterstock

A kockázatokat úgy igyekeznek csökkenteni, hogy a pozíciók mérete, a befektetések koncentráltsága, illetve a tőkeáttétel mértéke alacsonyabb legyen, mint a korábbiakban. Az átvett portfóliót Büki András és Boér Levente úgy értékelte, hogy az mind a részvény- mind a kötvénykitettségre nézve egy viszonylag nyugodt, a jegybankok által támogatott piaci helyzetre rendezkedett be, egy olyan környezetre, amikor a tőkeáttétellel megnövelt pozíciók kamat és formájában biztos bevételt termelnek. 

De mint azt a február végén kirobbant háború is bebizonyította, ha a piaci környezet radikálisan megváltozik, akkor az veszteségbe fordíthatja az addig elért eredményeket, ezért sokkal rugalmasabban reagáló portfólióra van szükség – érveltek a szakértők. „ Mivel régen látott szintekre nőtt az emelkedtek a kötvényhozamok, szigorítottak a jegybankok és érezhetően megnövekedtek a geopolitikai kockázatok is, nem lehetett elkerülni az alap átalakítását.” – fűzték hozzá. 

Az alap vezetői februárban elkezdték a nagyméretű részvénypozíciók leépítését és igyekeztek csökkenteni a kötvényállomány érzékenységét a hozam-különbözet ingadozására, de a február végén kitört háború miatt ez akkor még veszteségekkel járt, márciustól viszont emelkedő pályára állt az árfolyam. Honics István szerint a jelenlegi piaci helyzet, a magas volatilitás ismét kedvező lehetőséget teremt az abszolút hozamú alapok számára.