Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított, hogy az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján értékelje az OMV Slovenija Mol általi tervezett felvásárlását – jelentette be az uniós testület csütörtökön. A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában.

Annak biztosítása érdekében, hogy a benzinkutaknál az üzemanyagárak ne emelkedjenek mesterségesen a verseny hiánya miatt, figyelemmel kell kísérnünk a konszolidációt. Az OMV Slovenija és a Mol Szlovénia két vezető üzemanyag-forgalmazója, amelyek az ország számos területén közvetlen versenytársak. Gondosan meg kell vizsgálnunk, hogy a versenykörnyezetben a tervezett felvásárlás által kiváltott változások hatással lennének-e az árakra vagy a szolgáltatások minőségére

 – mondta el Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

A picture of two different gas stations - Petrol and OMV - facing each other in Slovenia.
Fotó: Shutterstock

A Mol és az OMV Slovenija a részben állami tulajdonban lévő Petrol után Szlovénia harmadik, illetve második legnagyobb üzemanyag-forgalmazója. Az OMV Slovenija felvásárlásával a Mol magas piaci részesedést szerezne az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán, és a Petrollal együtt meghatározó piaci részesedéssel rendelkezne. Az összes többi versenytárs jelentősen kisebb, és nem valószínű, hogy az ügyletet követően jelentős versenykényszert gyakorolna a Molra vagy a Petrolra.

Mint ismert, a Mol tavaly júniusban jelentette be, hogy 301 millió euróért megvásárolja az OMV Slovenija 92,5 százalékos tulajdonrészét amelyben horvátországi leánycége, az INA d.d. már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik. 

A tranzakció 120 szlovén töltőállomást foglal magában.

A Bizottság előzetes aggályai

Ebben a szakaszban a Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ügylet jelentősen csökkentheti a versenyt az üzemanyagok (benzin és dízel) magánszemélyek és vállalkozások részére történő kiskereskedelmi értékesítése terén Szlovéniában.

A Bizottság előzetes vizsgálata azt mutatja, hogy a felek Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással. Az ügylettel így megszűnne a Mol és a Petrol tekintetében jelenleg fennálló fő versenykényszer. 

Emellett a piac nagyfokú átláthatóságánál fogva az ügylet megkönnyítheti a Mol és a Petrol közötti koordinációt.

Szlovéniában továbbá az üzemanyag kiskereskedelmi értékesítésének a piacra lépés és a terjeszkedés tekintetében viszonylag súlyos akadályai vannak, például a benzinkúthálózatok létrehozásával járó költségek, szabályozási korlátok és a vonzó helyszínek szűkössége. Ráadásul rövid és középtávon nem valószínű új szereplők jelentős léptékű megjelenése az érintett piacon.

Refilling benzin üzemanyag tankolás fuel view from inside of gas tank of a car
Fotó: Shutterstock

A Bizottság most mélyreható vizsgálatot fog végezni annak megállapítása céljából, hogy az ügylet várható hatásai nem vezethetnek-e a tényleges verseny jelentős csökkenéséhez.

Az ügyletről 2022. május 13-án érkezett bejelentés a Bizottsághoz. A Mol úgy döntött, hogy az eredeti vizsgálat során nem nyújt be kötelezettségvállalásokat a Bizottság előzetes aggályainak eloszlatása érdekében. 

A Bizottságnak 2022. október 28-ig 90 munkanap áll rendelkezésére, hogy határozatot hozzon. 

A részletes vizsgálat megindításának ténye nem határozza meg eleve a vizsgálat végkimenetelét.