Lengyelország piacvezető olajcége, a PKN Orlen és a második legnagyobb Grupa Lotos igazgatótanácsa jóváhagyta a két vállalat egyesülési tervét 

közölték csütörtökön este.

Mindkét olajvállalatban jelentős állami részesedés van, és az egyesülés része a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt átfogó tervének, amely nagy nemzeti vállalatok létrehozására irányul, hogy egymás kannibalizálása helyett jobban fel tudják venni a versenyt az olyan riválisokkal, mint például az olasz Eni vagy az osztrák OMV.

PKN Orlen SA Oil Refinery Operations Ahead of Grupa Lotos SA Merger
Fotó: Bloomberg

A Lotos részvényesei a jóváhagyott terv szerint minden egyes papírjukért 1,075 PKN Orlen-részvényt kapnak – jelentették be a vállalatok.

Ahhoz, hogy az egyesülés hatályba lépjen, mindkét olajipari csoport részvényeseinek jóvá kell hagyniuk a részvénycserét. 

A Lotos alapszabálya szerint ráadásul legalább a papírok 80 százalékát birtokló befektetőknek támogatniuk kell a fúziót.

A lengyel államkincstár a Lotos részvényeinek 53,2 és az Orlen részvényeinek 27,5 százaléka felett rendelkezik. Az egyesülés után az állami részesedés 35,7 százalék lenne – árulta el a PKN egy prezentációban.

A részvényesek közgyűlésére várhatóan júliusban kerül sor, míg az egyesülés bejegyzése és véglegesítése augusztusban várható. Mint ismert, ennek az egyesülési tervnek a farvizén jut 417 lengyel töltőállomáshoz a Mol, miközben Szlovákiában 41 Slovnaft-kutat, idehaza pedig 144 Mol-kutat vehet meg a Lotost bekebelező PKN Orlen.  

A Lotos papírjai csütörtökön 0,7 százalékkal drágultak, míg a PKN részvényei 0,5 százalékkal estek. Az igazgatósági döntéseket piaczárás után jelentették be.