Tavalyi beszámolójának közzétételét elmulasztó, s emiatt felfüggesztett SET Group két közzététellel is meglepte befektetőit.

Szerdán arról tájékoztatták a piacot, hogy az EtiCar Hungary Kft.-n keresztül kívánják konszolidálni a korábbi leánycég, a Triman Kft. körül kialakult helyzetet, hogy egy olyan hiteles éves beszámoló kerüljön a közgyűlés elé, mely valós képet mutat a cégcsoport pénzügyi helyzetéről. Ennek első lépéseként a Triman Kft. új menedzsmentje felmondta a könyvelővel megkötött szerződést, mert felmerült a gyanú, hogy a könyvekben olyan rendkívüli értékvesztéseket számoltak el, melyek bizonylatokkal nem alátámaszthatók. Az EtiCar Hungary pedig megkezdte a tárgyalásokat a Triman Kft. újrakönyvelése érdekében.
Csütörtökön azt közölte a SET a BÉT honlapján, hogy leányvállalata – EtiCar Hungary Kft. – a Triman Építőipari Kft. ügyvezetőjeként eljárva 2022. május 30. napjával visszavonta a Triman Kft. által a Facto-08 Kft. számára adott minden meghatalmazást. Egyúttal tájékoztatták a Triman Kft. valamennyi üzleti partnerét, hogy Varga Ferenc – a Facto-08 Kft. ügyvezetője – a továbbiakban nem jogosult a Triman Kft. képviseletére.

2019.03.26. Orbók Ádám SET Group stratégiai igazgató
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

„A döntés egyik lényeges alapja, hogy vélelmezhetően Varga Ferenc áll a portfolio.hu által üzemeltetett fórumon jelenlévő Fox61 felhasználói név mögött. A fórumon olyan információk kerültek közlésre általa, melyek következtében a befektetők valótlan képet kaptak a SET Group Nyrt. és a Triman Építőipari Kft. helyzetéről, folyamatosan befolyásolva ezzel a piacot. Továbbá ez a felhasználó olyan tartalmú bejegyzéseket is publikál, melyekkel folyamatosan nyomást kíván gyakorolni azokra a személyekre, akik nem működnek vele együtt a saját céljai elérése érdekében” – áll a vállalat közleményében.

Mint ismert, a SET Group részvényeivel való kereskedést május 3-tól függesztette fel a Magyar Nemzeti Bank, mivel a társaság közgyűlése nem fogadta el határidőre konszolidált és egyedi beszámolóit. A jegybank emellett 6 millió forintos felügyeleti bírságot is kiszabott a cégre a 2021-es évről szóló beszámoló közzétételének elmulasztása miatt.
A társaság egy héttel későbbi, május 10-i megismételt közgyűlése sem tudta megszavazni a tőzsdei cég tavalyi évről szóló beszámolóit, a tisztségviselők szerint azért, mert a tavaly még a SET tulajdonában állt, azóta viszont eladott Triman Építő Kft. nem szolgáltatott adatokat a 2021-es számairól, ezért valamennyi napirendi pont tekintetében halasztást volt kénytelen kérni a SET Group igazgatósága.

Május 24-én a Bumix indexkosarából is kiesett a SET.