Izgalmas lesz a nap a forint számára is, ha az euró mozgásából és az eseménynaptárból olvasunk. Az euró az elmúlt 4-5 hétben többször is oda-vissza átlépte az 1,05-os vonalat a dollár ellenében, sokéves mélypontokat is meglátogatva, ahogy a befektetők keresik, hova tegyék az árfolyamát a Fed szédítő iramú kamatemelései közepette, miközben az Európai Központi Bank is felkészítette a piacokat a júliusban kezdődő kamatszigorításra. Szerdán háromnegyed 10 környékére az euró egy napra visszatekintve mintegy negyed százalékot esett, az 1,05 gyenge oldalán tipegve, és az előjelek a nap egészét tekintve sem jók.

2022-06-09 14:42:19 AMSTERDAM - Vice-President Luis de Guindos of the European Central Bank (ECB) at the press conference in the Hermitage after the meeting of the European Central Bank. The central bank plans to raise interest rates again for the first time since 2011. ANP SEM VAN DER WAL netherlands out - belgium out (Photo by Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)
Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke 
Fotó: Sem van der Wal / ANP via AFP

Kezdődött azzal az euró számára nem kedvező hírrel, hogy napokkal a hét végi európai uniós csúcs előtt recseg-ropog az olasz kormány, mert szétszakadni tűnik a legnagyobb koalíciós párt, az Öt Csillag, miután vezetői összekülönböztek a háborúban álló Ukrajnának nyújtandó támogatáson. Majd folytatódott azzal, hogy Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke reggeli beszédéből a piac nem kapott új részleteket arról az eszközről, amelyet annak a megelőzésére készít a bank, hogy eladósodott tagállamainak – köztük az olaszoknak, görögöknek, spanyoloknak – a kamatemelések közepette nehogy elszabaduljanak az állampapírhozamai, felborítva a költségvetéseiket.

Nagy meglepetést azért nem okozott, hogy nincs meg az új eszköz, és később derül ki, hogy a befektetők úgy látják, teljesül-e az a De Guindos megfogalmazta feltétel, hogy az úgynevezett fragmentációt – a gyengék leszakadását – gátló eszköz nem mehet szembe az EKB fő erőfeszítésével, a rekordinfláció elleni küzdelemmel monetáris szigorítás útján.   Az eurózóna kötvényhozamai mindenesetre egyelőre folytatták a visszavonulást az elmúlt hetek felszökése után, a „mag” és a perifériás országok hozamai közötti rés azonban szélesedett. A maghoz tartozó Németország 10 éves hozama 7 bázispontot esett, 1,692 százalékra, miután csütörtökön már az 1,926-et is meglátogatta – írta a Reuters.

Az euró szerdai gyengülésének, illetve a dollár erősödésének egyik fő oka azonban az a várakozás lehetett, hogy közép-európai idő szerint fél 4-kor esedékes törvényhozási meghallgatásán Jerome Powell Fed-elnök várhatóan azt fejtegeti majd, mit jelent a jegybank pénteki féléves jelentésében felbukkant jelző, hogy az elleni küzdelem „feltétel nélküli”.  

Attól függően, hogy Powell kommentárjai erősítik, vagy gyengítik-e a kamatemelési várakozásokat, természetesen a dollár bármelyik irányban elmozdulhat, de délelőtt úgy látszott, hogy inkább a további erősödés a valószínű, ami az euró és a közép-európai devizák számára negatív.

Sokkal kiszámíthatatlanabb, lesz-e hatása a forintra a fél 3-ra várt cseh jegybanki döntésnek. A cseh korona a héten erősödött, mivel az elemzők egy százalékpontos újabb emelést várnak a CNB 5,75 százalékos irányadó kéthetes repokamatában. Csakhogy a banknál zajló személyi változások következtében könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó epizód a majdnem egy éve kezdődött kamatemelési ciklusban, és ez a várakozás ingadozást okozhat a korona árfolyamában még akkor is, ha ezeket hatalmas devizatartaléka felhasználásával képes enyhíteni a bank. A régió devizái olykor együtt mozognak, máskor azonban – különösen, ha valamelyik jegybank előreszaladni vagy lemaradni látszik a kamatváltoztatásokban – akár egymás ellenében is jelentősen elmozdulnak. Milyen hatása lesz Budapesten a prágai döntésnek, ezért ezt kevesen tudnák megjósolni. A Commerzbank reggeli devizapiaci jegyzete szerint a 75–100 bázispontos keddi cseh kamatemelést már beárazták a piacok.

A forint egyébként, miután éjszaka visszanyert erejéből, reggel a papírforma szerint gyengült, ahogy a dollár visszanyomta az eurót, de mielőtt elérte volna a 395,5-es szintet az euró ellen, a magyar deviza éles fordulattal 394 környékén termett. Mi történt, mi nem, egyedien a forintra volt jellemző a régióban, hiszen a lengyel złoty szintén az euró/dollárt lekövetve nagyot zakkant, és majdnem kétharmad százalékot gyengülve, 4,657-nél kötött ki az euró keresztben fél 11-re.