A dollár 1,073 környékéről 1,071-en is túlra erősödött az euró ellenében, megduplázva a reggeli szintekhez mért nyereségét, miután a pénteken közölt NFP statisztika szerint májusban 390 ezer új nem-mezőgazdasági munkahely keletkezett az Egyesült Államokban. Ez kevesebb, mint az áprilisi 436 ezer, de jóval több a várt 325 ezernél, tart a lendület, azaz biztosított, hogy a Federal Reserve erőteljes ütemben folytatja márciusban megkezdett kamatemeléseit.

Nem csoda, hogy a dollár erősödéssel reagált. Aki a forint árfolyamát figyeli, mert mondjuk kedvező szinten szeretne devizát vásárolni, annak ez nem jó hír, hiszen ilyenkor a forint is vissza szokott vonulni, még az euróhoz képest is. A magyar fizetőeszköz azonban csak mérsékelten gyengébben kereskedett a csütörtöki zárószinteknél az euró ellenében az adatok megjelenése utáni fél órában, 395 erősebb oldalán.

A worker is seen on the roof of the White House as it undergoes renovations on August 9, 2017 in Washington, DC. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank deviza- és árupiaci főközgazdásza már reggeli jegyzetében jelezte, hogy erős NFP adatok a dollár azonnali megugrásához vezethetnek, mert a devizapiac zsigerből szokott reagálni az efféle hírekre, amelyek lendületet adnak a kamatemelési várakozásoknak.

A hatás azonban átmeneti lehet, ha továbbgondolják, mit jelent ez - fűzte tovább az elemző. 

A gyorsabb Fed kamatemelések, úgy tűnik, már nem pozitívak a dollárra nézve 

- írta. 

Ezt azzal magyarázta az elemző, hogy a devizapiacot is egyre inkább elgondolkodtatja, milyen lesz a landolás a kamatemelési sorozatot követően, és minél jobban túlfűtődik az amerikai gazdaság, annál nagyobb lehet a zakó a monetáris szigorítást követően. Az is csalóka, hogy az amerikai adminisztráció - beleértve Joe Biden elnököt és Janet Yellen pénzügyminisztert - támogatják, hogy a Fed keményen szálljon szembe az elszabadult inflációval. A politikusoknak ez a közeledése fordítva is elsülhet, ha elérünk oda, amikor majd a szigorítás ellenkezője mellett fognak kardoskodni - figyelmeztetett Leuchtmann.

Az euróval kapcsolatban más a helyzet: az egységes valuta árfolyamát még mindig támogatja, ha a piacok gyorsabb kamatemelést kezdenek el várni, hiszen az Európai Központi Bank erősen az események mögött maradt. Csütörtöki ülésén az elemzők szerint még nem emel kamatot a bank, de erős jelzéseket adhat, hogy júliusban már igen. Ha ez felrepíti az eurót, az jó a közép-európai devizáknak is, amelyek közt az utóbbi hetekben-hónapokban alulteljesítővé vált a forint.

Az év elején még sztárnak kikiáltott forint gyengélkedése mögött több tényezőt is emlegettek az elmúlt hetekben. A magyar alacsonynak számít a régióban, és a Magyar Nemzeti Bank lassított kamatemelésein, miközben a lengyelektől és csehektől - különösen az előbbiektől -  további lendületes szigorítást várnak a piacok, ha nem hagy alább az inflációs nyomás. 

Emellett Magyarország gyakran negatív színekben szerepelt a devizakereskedőket is befolyásoló nemzetközi sajtóban, mint a Moszkvára kirótt olajembargó kerékkötője, és sok tudósítás elhallgatta a tényt, hogy a csővezetékes szállítás leállításának széles ellenzői tábora volt. A lengyelekhez képest kedvezőtlen, hogy a számukra Brüsszel várhatóan feloldja a befagyasztott kilábalási támogatásokat, miközben Budapest esetében nem adja jelét hasonlónak. A forintra nyomást helyeződött az extraprofit megadóztatásáról szóló budapesti hírek után is.

Ugyanakkor mindezeket a szakemberek rövid távú tényezőknek tekintik, és a gazdasági alapokra tekintve egyéves távlatban arra számítanak, hogy a forint jelentősen túlteljesíti a többi régiós devizát - derült ki a Reuters júniusi elemzői körkérdésének eredményeiből.