Csendes trónfosztásnak lehettek tanúi a szemfülesebb tőzsdézők az elmúlt napokban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a Mol piaci értéke hosszú idő után ugyanis megelőzte az OTP-ét, az olajcég ezzel – bár egyelőre csak ideiglenesen – átvette a legértékesebb magyar tőzsdei cég címet a nagybanktól.

Múlt pénteken – másfél milliárd forinttal – már a Mol bizonyult értékesebb vállalatnak a tőzsdére bevezetett részvényszám és a záróárfolyam szorzata alapján. Az olajtársaság tőzsdei kapitalizációja ekkor 2369,8 milliárd forint volt. Kedden már bő 30 milliárd forinttal taksálták többre az OTP-nél az olajcéget a befektetők. A hét közepére visszaelőzött ugyan az OTP, a két társaság piaci értéke azonban jelenleg is fej-fej mellett mozog.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

A két legforgalmasabb magyar blue chip papír közötti helycserére legutóbb több mint öt éve, 2017 májusának elején volt példa, akkor is mindössze két napig birtokolta a vezető helyet a Mol. 

A 2007 és 2015 közötti időszakban viszont stabilan az olajtársaság számított az értékesebb magyar tőzsdei cégnek.

A mostani pozícióváltás mögött elsősorban a bankpapír látványos gyengélkedése áll. Tavaly novemberben, amikor 19 ezer forint fölött új történelmi csúcsot ért el az árfolyam, 5400 milliárdos kapitalizációval bő kétszer értékesebb cég volt a parketten a Molnál.

Azóta viszont nagyot fordult a világ, a két cég értéke közötti olló pedig mostanra bezárult. Az orosz–ukrán háborúval érintett kelet-európai leánybankok, a gazdasági lassulástól való félelmek, a kamatstop és az extraprofitadók egyre lejjebb nyomták a bankpapír árfolyamát, amely 2022 első fél éve során feleződött. A Mol viszont 17 százalékos ralijával a hazai mezőnyben is felülteljesítő az idén, mivel a kedvező iparági környezet és az olcsón beszerzett orosz olaj révén hatalmasra nyíló profitmarzs, valamint a régiós szinten is bőkezű bőven kompenzálni, illetve feledtetni tudta a hatósági árak és a megemelt közterhek negatív hatásait.

A szimbolikus üzenet mellett gyakorlati jelentősége is lehet a mostani helycserének. Ha az OTP továbbra sem talál magára, a Mol jó formája pedig a nyár végéig kitart, akkor a BUX szeptemberi, félévente esedékes újrasúlyozásánál is változhatnak az erőviszonyok a vezető indexben. Ez pedig ideiglenesen akár nagyobb vételi, illetve eladói erőt hozhat a két cég piacán a BUX-ot követő alapok tranzakcióin keresztül.

Kockázat persze a Molnál is akad szép számmal, csütörtök reggel pedig váratlan helyről kapott rossz hírt, amely akár veszélybe sodorhatja a cég szlovéniai terjeszkedését. Az Európai Bizottság ugyanis versenyjogi vizsgálatot indított az OMV Slovenija tervezett felvásárlása miatt, amellyel a meglévő 53 mellé további 120 benzinkutat szerezne az országban a Mol az OMV-től. A 301 millió eurós akvizícióval a magyar társaság a Petrol mögött a második legnagyobb szereplő lenne a szlovén üzemanyag-kereskedelmi piacon. Brüsszel azonban aggódik, hogy a túlzott piaci koncentráció miatt a tervezett ügylet korlátozhatja a helyi versenyt. A bizottság október végéig dönt az akvizíció engedélyezéséről.