A Merck előrehaladott tárgyalásokat folytat a Seagen felvásárlásáról, s a Wall Street Journal értesülései szerint heteken belül megállapodhatnak. A  rákkutatásban érdekelt Seagen biotech cég legalább 40 milliárd dollárt érhet szakértői becslések szerint.

US-MERCK ACCOUNTING ERROR-FACILITY EXTERIOR, (FILES) This 08  July, 2002 file photo shows a view of the Merck Pharmaceutical Company in Lansdale, Pennsylvania. Merck and Co. said 30 September, 2004 that it was voluntarily withdrawing its arthritis and pain medication Vioxx effective immediately after a study revealed an increased relative risk for cardiovascular problems. Vioxx has been marketed in more than 80 countries and produced sales of 2.5 billion USD in 2003. The company also said it is notifying health care practitioners in the United States and other countries where Vioxx is marketed, while advising people taking the medication "to discuss discontinuing use of Vioxx and possible alternative treatments." Merck shares tumbled 8.39 USD, or 19 percent, in pre-opening trade, to 36.68 USD.    AFP PHOTO/FILES/Tom MIHALEK (Photo by TOM MIHALEK / AFP)
Fotó: Tom Mhalek / AFP

A Seagen részvényei szerdán 175,13 dolláron zártak, de a felvásárlási ár a 200 dollárt is meghaladhatja részvényenként.


A New Jersey-i székhelyű Merck piaci értéke körülbelül 235 milliárd dollár. A társaság a Seagen felvásárlásával bővítené a rákgyógyszereinek kínálatát, amely jelenleg a Keytruda immunterápiás gyógyszerre alapoz, ez a vállalat legkelendőbb terméke,  tavalyi forgalma  17,2 milliárd dollár volt. 

A Seagen akvizíció ellensúlyozná a Merck árbevételének várható visszaesését, amit az elemzők az évtized végén várnak, ekkor jár le a Keytruda immunterápia szabadalmi oltalma.  Addig is rendesen termeli a pénzt és hozza a profitot. 

A Keytruda 2027-ben már a Merck eladásainak 40 százalékát is elérheti - vélik a Cowen &Co. elemzői.

Mindkét vállalat részvényei meredeken emelkedtek júniusban, mióta felröppentek az első hírek a felvásárlásról.

A Seagen úttörő szerepet játszik a rákterápia egyik fontos területén, amely "irányított rakétaként, toxinokkal támadja meg a daganatokat". 
A Seagen termékei közé tartozik az Adcetris, amelynek tavaly 1,4 milliárd dolláros forgalma volt. A Merck tervei az iparági trendbe illeszkednek. A "vírusvadászként" ismert, s a Covid terápiával is nagyot kaszáló a Gilead Sciences, tavalyelőtt  21 milliárd dollárt fizetett az Immunomedics-ért, hogy a rákkutatással szélesítse kínálatát. A mellrák kezelésében sikeres Trodely annyira fontos volt a Gilead-nek, hogy részvényenként 88 dollárt fizetett az ajánlat idején 42,25 dolláron jegyzett cégért. Ami akkor 108 százalékos prémiumot jelentett.