Beérkezett az utolsó egység is az OTP Bank szuperszámítógéphez, ezzel teljes kapacitással folytatódhat a Technológiai és Ipari Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapjának (NKFIA) támogatásával megvalósuló nyelvi mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési projekt.

Az OTP Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022 januárjában írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek tárgya egy, a digitális képességek fejlesztését segítő magyar nyelvi modell kifejlesztése GPT-3 szintű mesterséges intelligencia alkalmazásával. A 7,3 milliárd forintból megvalósuló projekthez az NKFIA 2,5 milliárd forint támogatást biztosít.

OTP bank bankfiók
Fotó: Világgazdaság

A projekt célja egy mesterséges intelligencián alapuló magyar nyelvi modell fejlesztése, ezáltal a természetes és a gépi nyelv közötti átjárás megteremtése. A megoldás alapjaiban változtatja meg az ügykezelést és a banki szolgáltatásokat. A szolgáltatás révén még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén, a bank ügyfelei pedig a korábbiaknál gyorsabb, személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülnek majd.