Egy magyarul beszélő mesterséges intelligencia (MI) adná a gerincét annak a szuperszámítógép-platformnak, amelynek a fejlesztéséről az OTP Bank Nyrt. az ITM-mel kötött megállapodást. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a pénzintézet a BÉT honlapján tette közzé kedden. Ebben azt írják, a szuperszámítógépet Magyarországon alkotnák meg, azért, hogy mesterségesintelligencia-alkalmazásokat fejlesszenek rajta.

Fotó: Shutterstock

Az MI a legújabb, úgynevezett GPT-3-as nyelvtanulási modellt használná ahhoz, hogy megtanuljon magyarul. A GPT-3-as modell – amelynek használatára a Microsoft kizárólagos jogot szerzett tavaly szeptemberben – olyan szövegeket képes létrehozni, amelyekről csak nehezen állapítható meg, hogy ember vagy gép alkotta azokat.  

A közlemény szerint a szuperszámítógép lehetővé tenné az olyan mesterségesintelligencia-alkalmazások – így különösen magyar nagy nyelvmodell – kutatását és megvalósítását, amelyeket a későbbiekben mind köz-, mind üzleti célokra felhasználhatnának az állami és piaci, oktatási, tudományos szereplők is.