Gigabírsággal sújtotta a Google-t hétfőn egy orosz bíróság, mert többször is elmulasztotta eltávolítani a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat – jelentette az Interfax hírügynökség. Az Alphabet tulajdonában álló cégnek 21,8 milliárd rubelt, azaz 387 millió dollárnak megfelelő összeget kell fizetnie az ítélet szerint. A határozat ellen van helye fellebbezésnek.

Google thumbainls inlucing Google Apps like Gmail, Maps, YouTube, Drive, Hangouts etc as seen on a phone screen. Google closeup logo displayed on a phone screen, smartphone on a keyboard is seen in this multiple exposure illustration, the company's symbol is globally recognized. Google, LLC is an American tech giant, a multinational technology company that specializes in Internet-related services and products, which include online advertising technologies, a search engine, cloud computing, software, and hardware. It is considered one of the Big Four technology companies in the U.S. . Amsterdam, the Netherlands on October 22, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Oroszország régóta kifogásolja, hogy a külföldi technológiai platformok tiltott tartalmakat terjesztenek, tavaly év végén hasonló okokból a Google-ra egyszer már egy 7,2 milliárd rubeles pénzbüntetést is kiszabtak.

Sőt, az amerikai társaság orosz leányának a bankszámláját is lefoglalták az ügyben, amivel – a személyzet és a beszállítók kifizetését lehetetlenné téve – csődbe kergették a céget.

A jelen bírósági döntés előzményeként az orosz Roszkomnadzor kommunikációs szabályozó hatóság júniusban állapította meg, hogy a YouTube videoplatform szándékosan hamis információkat terjesztett az ukrajnai konfliktusról, engedélyezte a szélsőséges nézeteket népszerűsítő tartalmakat, valamint a gyermekeket az engedély nélküli tüntetéseken való részvételre buzdító felhívásokat.

„A YouTube szándékosan propagálja az ukrajnai különleges katonai műveletekkel kapcsolatos félrevezető információk terjesztését, lejáratva az Orosz Föderáció fegyveres erőit” – közölte a Roszkomnadzor.