Meghaladta ugyan a piac negyedéves profit- és bevételi várakozásait az IBM, ám figyelmeztetett, hogy az erős dollár hatására idén 3,5 milliárd dollárt bukik.

The IBM logo is pictured in the Garibaldi-Porta Nuova modern district of Milan  on June 22, 2021. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Fotó: Miguel Medina / AFP

Az egyre szigorodó amerikai monetáris politika miatt felértékelődő dollár következtében a jelentős nemzetközi tevékenységet folytató tengerentúli vállalatok - mások mellett például a Microsoft és a Salesforce is - sorra csavarják le előrejelzésüket.

A remek eredmény ellenére így aztán a romló kilátások nyomán az amerikai tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben több mint 4 százalékkal, 132 dollár közelébe gyengültek az IBM részvényei.

James Kavanaugh pénzügyi igazgató - a gyorsjelentést az elemzőknek kommentálva – a devizaprobléma mellett az oroszországi kivonulást is a nehézségek közé sorolta, ugyanakkor megerősítette a vállalat egész évre vonatkozó bevételi előrejelzését, amely szerint a növekedés - változatlan árfolyamon számolva - megközelítheti a 10 százalékot.

Kavanaugh most már mintegy 6 százalékos negatív árfolyamhatással számol 2022-re, míg korábban csupán 3-4 százalékos visszaesést prognosztizáltak.

Csak a második negyedévben 900 millió dollárral csökkent a vállalat forgalma az erős dollár miatt – árulta el Kavanaugh, hozzátéve, hogy 

a zöldhasú erősödésének üteme és mértéke egészen egyszerűen példátlan.

Az IBM egyébként 54,5 százalékos korrigált bruttó profitrátát ért el a június 30-án zárult negyedévben, míg a Refinitiv elemzői konszenzusa 56,6 százalékot várt.

A konszern amúgy főleg a tanácsadási és az infrastruktura-fejlesztési üzletágának köszönheti, hogy 15,54 milliárd dolláros második negyedéves bevételt ért el, az elemzők 15,18 milliárd dolláros becslésével szemben.

A cégnél a jövő zálogának tekintett felhő-üzletágból származó bevételek 18 százalékkal, 5,9 milliárd dollárra nőttek.

A menedzsment a geopolitikai zavarok és az inflációs nyomás ellenére a bevételek további növekedésére számít, többek között Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben - mondta Kavanaugh. A cég egyik legjelentősebb versenytársa, az Accenture a múlt hónapban kísértetiesen hasonlóan fogalmazott.

Az egyszeri torzító tételek nélkül figyelembe vett egy részvényre jutó nettó nyereség a konszenzusra 4 centet verve, 2,31 dollár lett.