Rátromfolt az elemzői várakozásokra a Johnson & Johnson második negyedéves eredménye, ám az amerikai egészségipari óriáscég befektetői mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok, mert egész éves eredménycéljaiból alább adott a vállalat, az erős dollárra hivatkozva. 

Az amerikai nagyvállalat profitja 23 százalékkal, 4,81 milliárd dollárra zsugorodott a június végén lezárt három hónapban a tavalyi pandémiás csúcsról, a 2,59 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS) azonban öt centtel így is jobb lett a vártnál.

451615700 A Johnson & Johnson (J&J) Johnson's brand baby oil image hangs on a wall at the J&J consumer healthcare products plant in Lititz, Pennsylvania, U.S., on Wednesday, June 18, 2014. Johnson & Johnson, the world's biggest health-care products company, beat expectations in its first-quarter earnings release in April and raised its 2014 forecast by focusing on new drugs and reducing its reliance on medical devices. J&J is expected to release second-quarter earnings figures on July 15. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Andrew Harrer / Bloomberg via Getty Images

A bevétel soron 3 százalékos növekedést tudott felmutatni a gyógyszerek és egészségügyi termékek előállításával foglalkozó vállalat, a 24,02 milliárd dolláros forgalom meglepte az elemzőket is, akik mindössze 23,77 milliárd dollárral kalkuláltak.

A gyógyszeripari szegmensben volt a legdinamikusabb, 6,7 százalékos a bővülés, az üzletág 13,3 milliárd dollárral járult hozzá a teljes árbevételhez. Az egydózisú Covid–19-vakcina eladásából 544 millió dollár folyt be a társaság kasszájába, a tavaly piacra dobott, később azonban csak korlátozottan engedélyezett készítmény ezzel ugyancsak felülmúlta a Wall Street prognózisát.

Öröm az ürömben, hogy a devizapiacon rohamléptekben erősödő dollár árfolyamhatásával számolva 2022-es eredménycéljaiból valamelyest lejjebb adott a vezetőség. 

Az összforgalmat az eddigi becslésnél másfél milliárd dollárral várják alacsonyabbra, ami így a 93,3–94,3 milliárdos sávba futhat be, míg EPS-soron a korábban jelzett 10,15–10,35 dollár helyett 10–10,1 dollárt szállíthat a Johnson & Johnson.

A piac kedvezően reagált a bejelentésre, a részvényárfolyam 1,2 százalékkal erősödött a hivatalos piacnyitás előtt.