Két közelmúltbeli halálos Tesla-balesetet miatt indított különleges vizsgálatot az Egyesült Államokban a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA). A hivatalos szervek azt szeretnék kideríteni, hogy a tragédiákban milyen szerepet játszott az elektromos járművek önvezető módja – számolt be róla a The Verge.

Az NHTSA szóvivője megerősítette, hogy egy kaliforniai baleset során egy Tesla elgázolt egy gyalogost, aki nem élte túl az esetet.

Egy másik katasztrófa során Florida államban egy Tesla nekiütközött egy parkoló traktor utánfutójának, ahol az autóban utazó mindkét személy életét vesztette. A floridai autópálya-rendőrség közleménye szerint egyelőre nem ismeretes, hogy a járműben az robotpilóta be volt-e kapcsolva. A Közlekedésbiztonsági Hivatal felvette a kapcsolatot a Teslával a balesetek miatt.

Rescue workers proceed with caution around the spot where a Tesla slammed into a tree in Baarn, on September 7, 2016. - Pioneering US electric car firm Tesla said on September 8, it was investigating a fatal crash in The Netherlands when a Model S sedan ploughed at high-speed into a tree. (Photo by Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Fotó: Robin van Lonkhuijsen / AFP

Az NHTSA jelenleg 16 olyan balesetet vizsgál, amelynél az önvezető funkciót használó Teslák álló mentőautókba ütköztek. Ezek az esetek összesen 15 sérülést okoztak és egy ember életét vesztette. Az esetek többsége sötétedés után történt, a szoftver figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető fényjelzéseket, a bójákat és az elterelő táblákat is.

Az NHTSA szerint 2021. július 20. és 2022. május 21. között összesen 392, önvezető rendszerek miatt bekövetkező karambol történt az Egyesült Államokban, és ennek jelentős része, majdnem 70 százaléka a Tesla járműveihez köthető.

Korábban az elektromos járműveket gyártó cég vezérigazgatója, bírálta a sofőröket, hogy túlságosan is megbíznak a járművek robotpilótáiban.

Súlyos balesetek esetén szinte mindig az a helyzet, hogy tapasztalt sofőrről beszélhetünk, a problémát inkább az önelégültség jelenti

– nyilatkozta a Tesla-vezér még 2018-ban.