A konszenzusnál magasabb, 125 bázispontos emelést vár a mai kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Banktól az ING Bank. A VG elemzői konszenzusa száz bázispontos szigorítást jósol. Az ING szakértői a keddi jegyzetükben hozzáteszik, hogy a piaci várakozásokból nem könnyű következtetéseket levonni, tekintettel a jócskán megemelkedett Buborra és a határidős kamatpiac alacsony likviditására.

 

Az ING szakértői szerint a közép-európai régióban az MNB egyértelműen a legnyitottabb a további kamatemelésekre.

 

Ebből és a jegybank korábbi héjaüzeneteiből arra lehet következtetni, hogy az alapkamat csúcsa 14 százalék körül alakulhat. Ez ugyan ideiglenesen hozhat némi vérfrissítést a forint piacára, de tartós erősödést aligha. Az ING elemzői továbbra is úgy vélik, hogy a forint a 400-as szint körül, vagy még inkább felette marad, addig biztosan, amíg nincs előrelépés a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti jogállamisági vitában. 

Az Erste szakértői azt emelték ki kedd délelőtt, hogy a legutóbbi kamatdöntés óta tovább emelkedtek az inflációs kockázatok, valamint az EKB is a vártnál nagyobbat emelt a múlt héten, így határozott lépésre lesz szükség az MNB-től. A technikai kép további forinterősödést vetít előre. A kurzus már negyedszerre tesztelte az 50 napos mozgóátlagot, amely így egyre gyengébb támaszt nyújt, és 394 forintos euróárfolyamot vetít előre. Azonban az árfolyam már csaknem két hónapja a 395–415 forintos sávban ingadozik. Az MNB kamatdöntése délután két órakor esedékes.

Stethoscope,And,Money,On,Electrocardiogram,,Symbol,For,Health,Care,Costs, beteg forint
Fotó: Shutterstock