Visszafogottan, tárgyszerűen, a magyar olajtársaság közleményét idézve tálalja a horvát sajtó, hogy a Mol pert nyert Horvátországgal szemben a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtti washingtoni választott bírósági eljárásban. Ugyanakkor a híradások kritikusak a horvát kormánnyal szemben, és kérdéseket vetnek fel a korrupcióért elítélt volt miniszterelnök, Ivo Sanader és Hernádi Zsolt Mol-vezér ügyével kapcsolatban.

169398584 An employee adjusts a pipeline valve at the INA Industrije Nafte d.d. oil refinery in Urinj, near Rijeka, Croatia, on Thursday, May 23, 2013. Croatia, whose economic development was stifled by Europe's bloodiest fighting since World War II, is trying to revive growth after four years of recession or stagnation. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

A zágrábi kormánnyal és a magyar olajtársasággal szemben is mindig kritikus, s az INA ügyeiben rendkívül tájékozott Nacional című hetilap „Mol: a választott bíróság 235,8 millió dolláros kártérítést ítélt meg a Molnak, nem volt korrupció” címmel közölt cikket, melyben a délkelet-európai kábelcsatorna, az N1 információjára (Mol-közlemény a választott bírósági eljárásról) hivatkoznak. 

Annál is feltűnőbb a Nacional hetilap visszafogott hangvétele, mert pár nappal korábban terjedelmes oknyomozó anyagot közöltek az OMV 120 szlovéniai töltőálomásának megvásárlásáról, mellyel a Mol a lap szerint megsértette a részvényesi megállapodást, és a gúny tárgyává tette Plenkovic kormányfőt.   

Emellett a lap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva korrupciót sejtet, mondván, az INA igazgatótanácsának zágrábi tagjai jelentős bónuszt kaptak, miután a horvát olajtársaság lemondott a Mol javára a szlovéniai benzinkutakról.

Úgy tűnik, a Nacional elengedte a korábban éveken át cikkek sorozatában tárgyalt Hernádi-ügyet, s immár a horvát szereplőkre fókuszál.

Horvátország elvesztette a Mol elleni pert! Megtudtuk, hogy mennyit kell fizetnünk, s hogy miként buktuk el a választott bírósági eljárást- írja a Vecernji list. 

A napilap szerint a pénz mellett az is fontos, hogy a választott bíróságon elbuktak az INA ellenőrzési jogáért s a gázüzletág leválasztásáért cserébe fizetett vagy kapott kenőpénzekről szóló horvát érvek, vagyis az, amiért hat év börtönbüntetésre ítélték Ivo Sanader volt miniszterelnököt, s amiért távollétében Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is két év börtönbüntetésre ítélték Horvátországban.

Mol: Horvátország nem bizonyította a korrupciót, Hernádi ártatlan – címmel idéz a magyar olajtársaság közleményéből a Vjesnik portál.