Kedden újabb szankciókat léptet életbe Nagy-Britannia Fehéroroszországgal, illetve több orosz magánszeméllyel szemben az orosz–ukrán háború miatt.

A brit gazdasági minisztérium hétfői közlése alapján a belorusz csomag összes 60 millió font – 28 milliárd forint – értékű árura vezet be import-, illetve exporttilalmat, amely a többi között vonatkozik a finomított olajtermékek, fejlett technológiai eszközök és luxuscikkek kivitelére, a másik irányban pedig a fehérorosz vas és acél behozatalára.

St. Basil's Cathedral katedrális on Red Square Vörös tér with a large number of people is hidden behind bars. Moscow Moszkva orosz Oroszország behind bars rács mögött, Russia. szankciók
Fotó: Shutterstock

A Reuters tudósítása szerint a britek emellett több fehérorosz cég számára megtiltják, hogy kötvényeket vagy részvényeket bocsássanak ki a londoni tőzsdén.

A csomag részeként újabb hat orosz állampolgár kerül fel a szigetország szankciós listájára. A brit pénzügyminisztérium által hétfőn megnevezett hat személy többnyire a SouthFront és a NewsFront nevű hírportálokkal hozható összefüggésbe, amelyek Nagy-Britannia álláspontja szerint „Ukrajnával kapcsolatos dezinformációt terjesztettek, és az orosz kormány hamis narratíváját népszerűsítették az ukrajnai orosz invázióról”.

Nagy-Britannia lecsapott egy másik, oroszbarát médiafelületre, a United World Internationalra is, amelyet „oroszbarát dezinformációt népszerűsítő online híroldalnak” nevezett.

A szankciók értelmében a brit pénzintézeteknek azonnal be kell fagyasztaniuk minden olyan vagyont, amelyet a szankcionált személyek vagy vállalatok nevében tartanak, és ezt jelenteniük kell a kormánynak.