Csalódást keltő gyorsjelentést közölt csütörtök reggel az Electrolux, a svéd gyártót a globális ellátási láncok akadozása érzékenyen érintette a második negyedévben.

Európa legnagyobb háztartási készülékgyártójának nyeresége kevesebb mint ötödére, 257 millió svéd koronára (24,63 millió euróra) zsugorodott a tavalyihoz mérten.

Electrolux Washing Machine Production Factory, Employees work on the assembly line for washing machine drums at the Swiss electronics company Electrolux. (Photo by Frederic Pitchal/Sygma/Sygma via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az üzemi eredményt a szakadozó ellátási láncok mellett a munkaerőhiány is rányomta a bélyegét, ami így 560 millió koronára apadt az egy évvel korábbi 1,98 milliárdról, jelentősen elmaradva ezzel a Refinitiv elemzői konszenzusában szereplő 981 milliós prognózistól.  

Az európai és észak-amerikai piacokat különösen súlyosan érintették a fenti kihívások, utóbbi régióban veszteségesen működött a vállalat.  

Áremeléssel és új termékeinek piacra dobásával javuló árumix révén bevételeit 11 százalékkal 33,79 milliárd koronára tornászta fel a cég, azzal együtt is, hogy az eladott árumennyiség jelentősen csökkent. A társaság minden régióban mérséklődő piaci keresletet tapasztalt, ám azzal számol, hogy Latin-Amerika és Európa kivételével a kereslet idén is a pandémia előtti szinten marad.