A koronavírus-járvány miatti nyugat-ausztráliai munkaerőhiány és a megugró nagyban befolyásolja a Rio Tinto eredményét az év második felében – figyelmeztetett a világ egyik legnagyobb bánya- és fémipari társaságának számító brit-ausztrál vállalat pénteken.

A Rio Tinto szerint a mérséklődő kínai kereslet, a zuhanó nyersanyagárak és a recessziós félelmek további nehézségeket okozhatnak, annak ellenére, hogy a június végén lezárt negyedévben vasérctermelésének jelentős bővüléséről adott számot a péntek reggel közzétett termelési beszámolójában.

Operations At Rio Tinto's Dampier Port
Fotó: Carla Gottgens / Bloomberg via Getty Images

A társaság az ausztráliai bányáiból 78,6 millió tonna vasércet hozott felszínre a második negyedévben, és összesen 79,9 millió tonnát szállított le a megrendelőknek, ami 10, illetve 12 százalékos bővülés negyedéves alapon. A tavalyi szinthez képest ugyanakkor kevesebb mint 5 százalékkal bővült a cég által leszállított vasércmennyiség, némileg elmaradva a 80,2 millió tonnáról szóló elemzői várakozásoktól.

Az egész évre továbbra is 320-355 millió tonna vasérc leszállítását tervezi a vállalat, alumíniumból azonban a korábban jelzett 3,2-3,1 tonnánál kisebb mennyiség, 3-3,1 tonna kerülhet piacra. Az utóbbi fémből 10 százalékkal kevesebbet, mindössze 0,7 millió tonnát termelt a társaság az utóbbi három hónapban az egyik kanadai üzemében zajló elhúzódó sztrájk miatt.

Au ausztrál tőzsdén jegyzett Rio Tinto-részvények majdnem 3 százalékos veszteséggel zártak, és magukkal rántották a többi nagy vasérctermelő árfolyamát is. A BHP kurzusa 3,5, a Fortescue árfolyama 6,2 százalékkal zuhant.

A bányatársaság július 27-én teszi közzé az április–június közötti időszakra vonatkozó pénzügyi jelentését.